98.0 fm En directe Signal
Home / Seccions Via directa / Servei Local de Català 13-11-2013

Servei Local de Català 13-11-2013

Cada dimecres al Via directa l’espai de llengua catalana

Avui a l’espai del Servei Local de Català Rosa Monforte ha comentat a la secció  l’APP de la setmana, l’aplicació del programa El Gran Dictat, també ens ha portat la revista Cucafera i a l’apunt de llengua ha comentat les abreviatures dels mesos de l’any. També ens ha recomanat Sigil, un editor de llibres electrònics que ens podem descarregar des de Softcatalà


 

 Servei Local Catlà- Rosa Monforte

APP DE LA SETMANA: El gran dictat
Ets un addicte a la llengua?
Doncs desafia les teves habilitats lingüístiques i aprèn a destrossar una miqueta menys el català amb el joc d’El gran dictat.
L’aplicació inclou dues proves del popular concurs televisiu: “La Frase Desfeta” i “El Gran Dictat”. Si fins ara els participants s’enfrontaven a la prova del dictat, ara també hauran de ser capaços d’ordenar en un temps màxim cinc frases de personatges cèlebres.

Revistes en català
Aquesta setmana recomanem Cucafera, revista mensual educativa per a nens i nenes a partir de 4 anys. La publicació té diferents seccions i els objectius principals són fomentar l’afició a la lectura, augmentar els coneixements i estimular les ganes d’aprendre a llegir.

Apunt de llengua:
Les abreviatures dels mesos de l’any.
Les abreviatures dels mesos de l’any es formen seguint una de les normes generals de formació d’abreviatures. S’escriu la primera síl•laba i les consonants de la síl•laba següent anteriors a la primera vocal:

 gener: gen.
febrer: febr.
març: no s’abreuja
abril: abr.
maig: no s’abreuja
juny: no s’abreuja
juliol: jul.
agost: ag.
setembre: set.
octubre: oct.
novembre: nov.
desembre: des.

 Els mesos de març, maig i juny no s’abreugen perquè són paraules d’una sola síl•laba. Dins d’un text convé fer servir la forma sencera dels mesos, ja que sempre és més clar el mot sencer que l’abreviatura, encara que aquesta sigui força coneguda. Cal reservar, doncs, les abreviatures per a les llistes o classificacions, els gràfics, les taules o quadres estadístics, els textos publicitaris, etc.