98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Sant Andreu de la Barca, una de les quatre poblacions catalanes que participen del projecte d’intervenció educativa sobre infeccions de transmissió sexual adreçat a adolescents

Sant Andreu de la Barca, una de les quatre poblacions catalanes que participen del projecte d’intervenció educativa sobre infeccions de transmissió sexual adreçat a adolescents

El Projecte FEDE-ITS  fa una intervenció educativa sobre infeccions de transmissió sexual en adolescents de 1r i 2n d’educació secundària incorporant la perspectiva de gènere.

 


Es tracta d’un projecte de salut comunitària en població adolescent que no hagi iniciat relacions sexuals, per evitar les conductes de risc mitjançant la conscienciació i els coneixements. Es realitzarà una intervenció basada en educació per a la salut en alumnes de 1r i 2n d’ESO a les poblacions de Sant Andreu de la Barca, Barcelona, ​​Balaguer i Alcarràs. La infermera pediàtrica del CAP de Sant Andreu de la Barca, Clara Olmos ha comentat a Ràdio Sant Andreu detalls del projectes i de les actuacions als instituts.

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un problema de salut pública. Cada dia es contagien més d’un milió de persones al món. Prevaleixen la Clamidia, Gonorrea, Sífilis i Tricomoniasis, l’Herpes Genital i el Virus del Papil·loma Humà. A Catalunya s’han vist incrementades. A l’any 2019 les infeccions per Clamidia, Gonorrea, Sífilis i Tricomones van augmentar un 49%, 26%, 35% i 31%, respectivament, respecte al 2018.

L’explicació atén a la relaxació a les campanyes de prevenció de les ITS, l’augment de les pràctiques de risc a la població, la disminució de l’edat d’inici de les relacions sexuals, l’accés i utilització a les xarxes socials com eina per establir contactes sexuals i l’exposició al món dels adults a través de la pornografia. La prevenció és un dels objectius prioritaris de l’OMS. A Catalunya es van incloure al Pla de Salut 2016-2020 i al 2022-2025.

Les xerrades i sessions als instituts de Sant Andreu de la Barca es vol ensenyar de forma participativa el coneixement i les actituds saludables relacionades amb les cinc ITS, els mètodes per evitar-ne el contagi, i els recursos sanitaris als quals poden consultar en cas d’infecció, contacte amb algun infectat o dubtes. A més, s’incorpora un enfocament de perspectiva de gènere amb l’objectiu de contribuir a tenir relacions més lliures i igualitàries, a més de disminuir les probabilitats de violència contra les dones que ja es desenvolupen a l’adolescència.

S’han dissenyat una seqüència de dibuixos, cartells i un curtmetratge per tal de posar en context les ITS, els gèrmens causants i la manera de prevenir la seva infecció.