98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / L’escriptora Care Santos visita l’Institut Montserrat Roig

L’escriptora Care Santos visita l’Institut Montserrat Roig

Care Santos és autora de novel·les com “Desig de xocolata”, “Habitacions tancades”, “Media vida’ o “El boig dels ocells”.

Ha publicat un centenar d’obres i ha estat guardonada amb importants premis literaris Ramon Llull i Nadal a més d’altres guardons de literatura infantil i juvenil o el Premi L’Illa dels Llibres.

La trobada amb els alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Montserrat Roig ha parlat de la seva trajectòria com a escriptora i també de la novel·la “Mentida”.

Sobre la novel·la que han llegit els alumnes, Care Santos recorda “És un llibre que els emociona i els hi interessa.  Em vaig passar-me molts anys per escriure-la, perquè creia molt en el tema i  perquè continuo creient. Crec que s’ha de parlar de delinqüència juvenil i dels seus protagonistes. I vaja, que agradi, que entusiasmi, doncs no és més que la confirmació d’això, que no sempre passa, ni sempre la reps per part dels lectors, però en aquest cas sí, i em fa  molt feliç”.

Sobre la duresa de la novel·la, assegura que “Els lectors joves s’espanten molt menys que els adults, això per començar. Qualsevol tema que els adults els molesta, els empipa o els genera rebuig, a ells no. Per tant, són lectors molt més valents i són lectors també molt intel·ligents”.

 

Care Santos confessa “no els explico una realitat ensucrada. Un lector adolescent és un lector adult a qualsevol efecte. Llavors, venir aquí a explicar-los qualsevol absurditat no té cap sentit i ells la detecten immediatament. O sigui, no ho faria mai de la vida. Mai tractaré cap lector com si fos idiota, però molt menys els meus lectors joves”.

Sobre algunes de les pregunten que li formulen en aquets tipus de trobades assegura que “valoro molt i celebro molt aquesta espontaneïtat que té la gent jove, no? Que els adults ho pensem, però no ens atrevim a preguntar-ho, i en canvi ells ho pregunten. Ho celebro i els animo a formular preguntes impertinents”.

A la pregunta de com podem engrescar als joves a llegir més, assegura que “Aquesta és la pregunta del milió. Mira, jo et diré la meva part, jo crec que tenim l’obligació de saber què necessiten llegir i d’oferir-los la qualitat més alta possible. És l’única cosa que et sé contestar a aquesta pregunta tan difícil que tothom intenta abordar des de tots els àmbits i molt poca gent se’n surt, tot i que ens en sortim de tant en tant, però la part que ens correspon als escriptors és fer bones novel·les”

És habitual que autors i aurores visiten l’institut per oferor xerrades o trobades. Oriol Gabarró, professor de català ens recorda que “convidem els escriptors a parlar amb els alumnes del seu llibre, de la seva feina d’escriptors. Es molt interessant perquè moltes vegades estem a classe i els fem llegir el llibre, però per a ells és molt important conèixer qui hi ha darrere del llibre i com l’ha escrit”.

Sobre l’elecció de “Mentida” de Care Santos, afirma que es tracta d’una novel·la “que té misteri, que parla precisament dels adolescents”.