98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / REPORTATGE – La Unitat Canina de la Policia Local continua sent referència, onze anys després de la posada en marxa a Sant Andreu de la Barca

REPORTATGE – La Unitat Canina de la Policia Local continua sent referència, onze anys després de la posada en marxa a Sant Andreu de la Barca

Ràdio Sant Andreu us ofereix un reportatge sobre la història de la Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca i quins mètodes s’utilitzen per l’ensinistrament dels gossos que en formen part.

Actualment la Unitat Canina de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca està formada per dos gossos, border collie i dos pastors belgues malinois.

Els seus noms són Lola, Kira, Duna i Maya i són considerats per la Policia Local com un membre més del cos.

Capítol a part, el de la gossa Kenia, amb qui es va iniciar la unitat i que va ser guardonada en diverses ocasions pels seus serveis .L’any 2018 la Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policías Locales (Unijepol) va atorgar a la Kènia la Medalla al mèrit policial, com a reconeixement a la seva trajectòria.

La Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca va entrar en funcionament fa més d’una dècada i amb els anys ha aconseguit ser referència estatal i assessorant altres policies locals a la implementació de les unitats canines.

 

Onze anys amb la Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca

Amb l’inspector de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca, Jordi Bernat hem parlat dels inicis de la Unitat Canina i dels serveis que realitza.

Referent i assessorament a d’altres unitats canines

La Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca  a través del cap de la unitat, Javier Gómez, assessora i ajuda a la creació d’altres unitats canines arreu del territori com la Policia Local d’Amposta. El sergent Rubén Clemente de la Policia Local i cap de la Unitat Canina d’Amposta comenta a Ràdio Sant Andreu la formació rebuda per part de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca.

Quina relació s’estableix entre l’agent caní i l’animal? 

Javier Gómez com a cap de la Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca coneix molt bé aquesta relació. L’agent Kènia va salvar-li la vida en una intervenció l’any 2015.  Goméz ha recordat a l’emissora municipal aquell episodi a més de comentar com són els entrenaments dels gossos que formen part la Unitat Canina.

Kènia, el referent indiscutible de la Unitat Canina de Sant Andreu de la Barca

Kènia va ser una de les primeres gosses policia, de raça pastor alemany. Una de les actuacions més destacades va ser la seva intervenció, l’any 2015, en un servei on el seu guia va resultar ferit de gravetat i ella va actuar salvant-li la vida. Arran d’aquesta actuació, la Kènia va patir una lesió al maluc, malgrat el qual va continuar treballant i en actiu. La Kènia va tenir una camada de 10 gossos, dels quals 9 han estat gossos policies.

La Kènia va participar a la prova pilot impulsada per l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca que pretén aprofitar la capacitat terapèutica dels gossos per ajudar als nens afectats per un trastorn de l’espectre autista (TEA).

L’any 2018 la Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policías Locales (Unijepol) va atorgar a la Kènia la Medalla al mèrit policial, com a reconeixement a la seva trajectòria.

Homenatge a l’agent Kènia