98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / L’escriptor i periodista Andreu Claret presenta la novel·la “París érem nosaltres” en el marc de la Setmana de la Memòria Democràtica

L’escriptor i periodista Andreu Claret presenta la novel·la “París érem nosaltres” en el marc de la Setmana de la Memòria Democràtica

Ràdio Sant Andreu us ofereix l’àudio de l’acte celebrat al Teatre Núria Espert el 16 de maig de 2024.

 

La novel·la va rebre el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2023 i recorre la vida d’un exiliat fill de rabassaires que s’enamora d’una jove i decideixen refugiar-se a França durant la Segona Guerra Mundial.

 “París érem nosaltres” és una novel·la d’una ambientació històrica amb personatges, que contribueix a tancar les ferides que la guerra i l’exili van produir en moltes famílies catalanes.  Claret , confessa “He volgut cloure la meva incursió literària al període de la República, la Guerra Civil i l’exili: El secret del brigadistaEl cònsol de Barcelona (Premi Nèstor Luján) i 1939. La caiguda de Barcelona. Ho he fet resseguint la història de la meva família, i reconec que aquesta dimensió íntima de la novel·la ha estat un repte literari i un desafiament personal”.

Compromès amb la República i proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, el protagonista de la novel·la, el pare de l’autor,  se sobreposa a l’ambient tòxic de l’exili i combat l’adversitat. Gestiona el circ més gran de França, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·labora amb el maquis de la Cerdanya, escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix una publicació catalanista que advoca per la unitat.

Andreu Claret Serra ha publicat una trilogia de novel·les sobre la Guerra Civil a Catalunya: El secret del brigadista (2008), El cònsol de Barcelona (2019), amb la qual va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica i 1939. La caiguda de Barcelona (2021). També és autor de Venjança (2017), ambientada a l’Alexandria dels temps d’Hipàtia.