98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Els serveis bàsics d’aigua, gas i llum centren les consultes i reclamacions dels consumidors de Sant Andreu de la Barca 

Els serveis bàsics d’aigua, gas i llum centren les consultes i reclamacions dels consumidors de Sant Andreu de la Barca 

Li segueixen les consultes sobre temes relacionats amb les telecomunicacions, comerç, entitats bancàries i assegurances.

Durant l’any 2022 L’OMIC de Sant Andreu de la Barca, ubicada a Les Escoles Velles ha rebut  443 consultes.   L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Sant Andreu de la Barca ha fet balanç del 2022 i ha presentat l’informe anual.

Ràdio Sant Andreu ha entrevistat a Iván Zabal,  tècnic de Consum i membre de UCC (Unió de Consumidors de Catalunya).

OMIC – ESCOLES VELLES
Horari: Dijous, de 10 a 13 hores i de 15:00 a 17:00 hores.
Telèfon: 936356407
Correu electrònic: omic@sabarca.cat 

Tipologia de les consultes i reclamacions

1. El primer sector amb més reclamacions ha passat a ser els serveis bàsics (aigua, gas i llum), amb un total de 125, el subministrament elèctric com el més reclamat.
Respecte el subministrament elèctric, cal tenir en compte l’elevat augment de la factura de llum com la problemàtica de facturació que va patir les comercialitzadores per error de la Distribuïdora a principis d’any.
Aquest augment de la factura i l’aparició del topall de gas (impost que es reflexa a la factura de llum) han provocat aquesta augment en les consultes. Tanmateix, ja es va veure un augment l’any anterior d’aquest subministrament que, amb tot l’explicat anteriorment, ha fet que sigui un dels més reclamats del 2022.
Pel que respecta a les consultes sobre el servei de gas la gran majoria han versat sobre el contracte de manteniment una vegada donat de baixa el servei de subministrament de gas, on la companyia de gas
reclama totes les quotes que queden pendents de pagament fins a complir l’any de contracte.
Finalment les consultes d’aigua més freqüents han estat per la reclamació de quantitats derivades de fugues d’aigua i preguntes sobre els imports que figuren en la factura com el cànon de l’aigua o el TRMR i moltes d’elles també han estat per a interpretar la factura.

2. El segon sector que acumula més consultes són de les telecomunicacions cal destacar que el major nombre de consultes venen derivades per l’ incompliment del contracte per part de les empreses, ja que capten al client oferint preus molt baixos però desprès no els compleixen, o també molts casos d’instal·lació de fibra òptica que desprès no era possible.
Tots els operadors existents de telecomunicacions estan cada vegada més centrats en la captació de nous clients amb ferotges campanyes de publicitat i inclús fregant en alguns casos la il·legalitat i l’estafa, obviant per aquest fet el manteniment dels clients que ja tenen, i per tant, relegant com a secundari la necessitat de prestar un correcte servei d’atenció als seus client.
Per temàtica, aquestes són les problemàtiques que acumulen més reclamacions:
a. La permanència a l’hora de canviar d’operador.
b. Els cobraments indeguts per realitzar la portabilitat.
i. Inclusió del consumidor a un registre de morosos per part de la companyia quan té reclamació pendent de resolució.
ii. La reclamació d’import excessiu en les factures.
c. Els pagaments a tercers .

3. El tercer sector que més consultes i reclamacions ha generat ha estat el sector dels comerços on l’increment de les consultes i reclamacions es degut als canvis i devolucions de productes així com la garantia dels mateixos. Aquest any hi ha hagut un equilibri de consultes entre les compres online i les compres en establiment.

4. El quart sector és les entitats bancàries. La problemàtica principal fa referència a diferents cobraments (comissions, etc.) que ha efectuat l’entitat bancària amb un preu més elevat. D’altra banda, també es
veuen afectats en referència a diferents operacions bancàries (hipoteques, contractacions, etc.) en les que sorgeix qualsevol problemàtica. També s’hi afegeixen les assegurances que depenen de l’entitat bancària ja que formen part d’ella i, per tant, la reclamació es fa direcció a aquesta.

5. El cinquè sector és d’assegurances. La problemàtica principal d’aquest sector és l’augment de l’assegurança al renovar-se o la renovació automàtica la qual el consumidor no té cap informació o no sap que ha d’avisar amb un mes d’antelació per poder-se donar de baixa. També cal dir que moltes persones consumidores no saben quin contracte tenen amb la seva assegurança i, per tant, no tenen cap informació de les coses que l’assegurança es pot fer o no càrrec.