98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / ELECCIONS MUNICIPALS 2023 – Com funcionen les meses electorals i qui en forma part?

ELECCIONS MUNICIPALS 2023 – Com funcionen les meses electorals i qui en forma part?

Per anar a votar a qualsevol elecció cal un element imprescindible, sense el qual no tindrien on exercir el nostre dret a vot: la mesa electoral.

Els membres que la formen són escollits, de manera aleatòria, mitjançant un sorteig públic.

Només hi ha tres requisits imprescindibles: tenir entre 18 i 70 anys, tot i que a partir dels seixanta-cinc anys tens la possibilitat de renunciar, saber llegir i escriure i, finalment, tenir el títol de batxiller, formació professional o, com a mínim, el graduat escolar.

Les meses estan formades per tres persones, un president i dos vocals. Abans d’obrir la votació, els membres, inclosos els suplents, han d’estar al col·legi electoral per comprovar que hi ha tot el material necessari per poder votar i es constitueix la mesa. A Sant Andreu de la Barca hi ha 33 meses electorals. Hem parlat amb alguns membres d’algunes d’elles per explicar-nos quina és la seva funció, que suposa per elles i ells formar part d’una mesa electoral.

Una de les meses estava formada per gent jove, que era també de les primeres vegades que exercien el seu dret a vot. Tot i que la gran majoria no va rebre amb ganes la notícia d’estar en una mesa electoral, coincideixen a què és un deure com a ciutadans. Durant tot el dia, de 9 del matí a 8 del vespre, horari per poder celebrar la votació, ha d’haver-hi mínim dos membres. Un cop acabi el període de votació , seran els mateixos membres els encarregats de dur a terme l’escrutini.