98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / El Diari d’un Erasmus a Funchal amb quatre professors de l’escola José Juan Ortiz

El Diari d’un Erasmus a Funchal amb quatre professors de l’escola José Juan Ortiz

Professors de l’escola José Juan Ortiz participaran a l’Erasmus d’àmbit europeu sobre la inclusió i la diversitat a les escoles de 24 al 28 d’octubre a la població de Funchal a Madeira (Portugal) on comparteixen experiències amb docents de Turquia, Grècia, Portugal i Espanya.

A l’Erasmus “Inclusió sota els paraigües de la tolerància”, presenten el seu projecte educatiu basant-se en la inclusió i la diversitat a més de conèixer altres metodologies inclusives per aconseguir atendre a l’alumnat dins del marc de l’escola inclusiva.

De l’experiència a l’Erasmus ens ofereixen aquesta setmana cròniques diàries a Ràdio Sant Andreu. A finals de febrer de 2023, docents dels països participants faran estada a Sant Andreu de la Barca.

CRÒNICA 28 OCTUBRE

Ens acomiadem de Madeira. Una experiència única.

Avui ha estat un dia diferent. El sol brilla al cel a diferència dels 3 dies anteriors. Els nostres companys madeirenses ens han explicat que a Madeira no acostuma a ploure molt sovint, així que hem encertat la setmana per celebrar l’Erasmus+!!!

Com cada dia ens hem dirigit a l’escola Assomada i després d’un “coffe break” hem començat la jornada de treball amb la presentació de la Silvia dos Santos Silva, professora de la divisió de Suport tècnic del govern portuguès, especialitzada en accessibilitat.

Ens ha presentat una sèrie d’aplicacions destinades a facilitar l’accès a la informació i l’aprenentatge com a mesura universal. Ens han exposat una sèrie d’eines informàtiques aplicables al nostre alumnat com el Jclic, el ClaroScanpen, entre d’altres. Eines que serveixen per crear jocs, escoltar textos escrits o crear contes amb imatges.

Per altra banda hem pogut manipular diferents materials adaptats per a alumnes amb discapacitat visual, així com també observar una mostra de contes interactius a través de l’aplicació ebook library. A la vegada hem pogut manipular llibres amb diferents textures com material sensorial molt divers. Ens agradat comprovar que, igual que fem nosaltres, fan servir els pictogrames del programa ARASAAC seguint la mateixa metodologia.

Us enrecordeu que avui ha sortit el sol? Doncs aquesta tarda ha caigut un aiguat monumental. Tot i així hem visitat el casc històric de Funchal que és la capital de l’arxipèlag portugués i lloc on estem allotjats el qual té un encant únic molt recomanable per ser visitat.

Per finalitzar la tarda hem fet una visita obligada dins d’aquesta illa, la pujada en cable car que és un funicular que puja des de la platja fins a dalt de la muntanya.

Per concloure la mostra estada amb els nostres companys europeus, els mestres portuguesos han organitzat un gran sopar de gala a la seva escola, el nostre punt neuràlgic a la nostra illa.

No ha faltat de res: cançons populars, gastronomia típica i danses amb l’actuació del grup folklòric “Balinho de Madeira”.

Per acabar la nit la Marisa, directora de l’escola, el Milton, alcalde de Caniço, el poble on està ubicada i la Lara, Coordinadora portuguesa del projecte Erasmus ens han fet entrega del Diploma que certifica la nostra participació al Projecte i uns obsequis a cadascun dels participants.

Ens hem acomiadat mirant el vídeo que resumeix la nostra història comuna. Ha estat molt emotiu i molts de nosaltres ens hem emocionat. Tornarem a retrobar-nos el proper mes de març, aquesta vegada a Sant Andreu de la Barca.

CRÒNICA 27 OCTUBRE

Practiquem l’empatia. Ens posem en la pell dels nostres alumnes

La nostra jornada escolar ha començat quan un taxi ens ha recollit a tots els equips visitants per portar-nos a l’escola amfitriona, on hem degustat de nou altres productes típics de Portugal com “pastel de nata”, per cert deliciós!  Els companys turcs, grecs i portuguesos també han pogut fer un tastet dels nostres torrons.


En acabat hem anat a la sala de música, on l’Ana Castro, ens ha ofert un taller-xerrada sobre “A school where inclusión is standardized in all areas of action: specific needs group Of Motor Activity Adapted”, fent-nos partipar en diferents activitats posant-nos en la pell dels nostres alumnes. Hem experimentat, a partir del joc, diferents situacions on l’alumnat ha de buscar estratègies per resoldre les dificultats que tenen en el dia a dia. Que passa quan no ens podem moure amb llibertat? Quan no veiem? Quan no escoltem o no podem comunicar-nos oralment?

També ens han ensenyat diferents materials adaptats per alumnes amb moltes dificultats d’aprenentatge. No han estat del tot desconeguts ja que molts d’ells els utilitzem també a la nostra escola, com per exemple pictogrames, materials digitals adaptats i altres.

A partir d’aqui ha estat un dia de compartir experiències, visites turistiques i molts moments divertits.

Hem visitat la Camara do Lobo, un poblet pescador amb molt d’encant. Hem dinat al peu d’uns penya-segats impresionants en un restaurant (Praia do Vigario) amb vistes al mar, degustant productes del mar típics de la zona, com el peix espasa negre o la tonyina. El poble és molt pintoresc, amb una badia molt bonica i carrers molt artístics, reciclant llaunes, ampolles i bidons de plàstic, tot plegat amb un resultat plàstic molt visual.

Posteriorment hem anat a veure el mirador del Cabo Girao, una plataforma de vidre sobre un penya-segat a 589m d’alçada, on hem gaudit de les vistes de Camara do Lobos i Funchal.

A la nit l’Alcalde de Santa Cruz, sr. Filipe Sousa, ens ha convidat a sopar a “Só Espeto”, amb una joia tipica de la gastronomia portuguesa, els “espetos”, una broqueta enorme de carn de vedella. Allà el Sr. Sousa ens ha fet entrega d’un present per l’alacaldessa Ana Alba així com una carta d’agraïment.

Hem acabat el dia gaudint tots plegats compartint les nostres cultures i gaudint de la música de cada país.

CRÒNICA 26 OCTUBRE 2022   

Ens endinsem en la Inclusió de la mà de l’Escola Assomada

El nostre segon dia ha estat molt intens, les hores s’han multiplicat per dos!!!  Hem començat de bon matí el dia quan el Roberto, un mestre de l’escola Assomada, ens ha vingut a buscar per portar-nos-hi.

La rebuda a l’escola ha estat molt acollidora. Primer ens hem presentat tots els equips de mestres a l’entrada, (excepte l’equip grec que venia directament de l’aeroport després de la cancel·lació del vol d’ahir) admirant les meravelloses vistes del pati….l’oceà Atlàntic en la seva plenitud on s’albiren les dues illes deshabitades de l’arxipèlag ens ha fet tenir molta enveja.

En entrar ens ha rebut una banda de “braghinhes” (ukeleles) format per alumnes de l’escola, destacant dos cantants i un alumne inclusiu que tocava el timbal, interpretant cançons típiques del país.

A continuació ens han convidat a un esmorzar típic madeirense amb “queijada”, melmelada de banana i maracuyà i “bolos de caco” dolços i allà hem rebut els companys grecs.

Quan ja estàvem tots hem passat una altra cop a l’entrada de l’escola i allà ens han obsequiat amb un barret típic portugués amb el logo de l’escola Assomada, un molí de mill, i el de l’Erasmus+ (que, per cert, és el proposat per la nostra escola, que vam votar els nens i les families dels diferents països).

Posteriorment hem pujat a la sala de professors i allà hem tingut el plaer d’escoltar la Carla Ferreira, una mestra d’un Centre d’Educació Especial de Secundãria amb molts anys d’experiència en el treball amb alumnes de necessitats educatives especials, en una Conferència anomenada “The importance of technology as a facilitator of learning” ( La importància de la tecnologia com a eina facilitadora de l’aprenentatge)

Com diu la UNESCO, l’escola ha “d’assegurar una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i promoure oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a tots”.

Tots tenim diferents oportunitats per aprendre i depenent d’aquestes oportunitats tindrem uns aprenentatges o d’altres. En l’educació inclusiva, necessitem partir del perfil de l’alumne, treballant amb les famílies, els professors i adequant l’entorn a les diferents formes d’aprendre partint dels aprenentatges essencials. Tots els equips hem compartit amb la Carla que ens cal treballar per l’autonomia partint d’un currículum flexible a partir d’una DUA (Disseny Universal per l’Aprenentatge) per a la promoció de l’èxit escolar.  Tant l’equip portuguès com nosaltres hem compartit que als nostres països tenim un equip multidisciplinar de recolzament a l’educació inclusiva, a Portugal l’EMAEI,   (Equipa multicidisciplinar de Apoio à Educãçao Inclusiva), a Catalunya la CAD (Comissió d’Atenció a la diversitat), format per psicòlegs, la directora de l’escola i els professors d’Educació Especial. Aquests equips monitoritzen allò que necessita cada alumne i els acords que s’estableixen.  L’equip turc explica que l’atenció quan hi ha un alumne amb necessitats especials es fa fora de l’horari escolar amb el vist-i-plau de les famílies.

A més a més també hem valorat molt positivament el fet d’avaluar amb indicadors clars, així com la importància d’aprendre empatia, valors, i educació emocional, aspectes que a la nostra escola fa anys que treballem com a prioritaris.

Hem vist un video (Escola atual em julgamento – Motivaçao), on es reflexa un judici contra l’escola tradicional, que parteix de la famosa frase d’Albert Einstein: “Tots som genis però si jutges un peix per la seva capacitat per pujar un arbre, viurà tota la seva vida pensant que és un inútil”.

Per acabar hem fet una dinàmica de grup, barrejant els equips, i la tasca a realitzar era que cada grup havia de triar dos objectes d’una maleta i explicar de quina manera representaven una escola inclusiva, com per exemple un paraigua multicolor que representa la diversitat i que podem fer servir per tal que els alumnes ens diguin de quin color se senten, o una bossa que representa tot el que conté l’escola inclusiva, o una samarreta d’Alícia en el País de les Meravelles que representa el món interior que té cada nen i que tots hem d’accedir per comprendre’ls i ajudar-los.

Ha sigut una vivència molt emocionant que ens ha agradat molt com a cloenda d’un matí intens.

A l’hora de dinar, l’Ajuntament de Santa Cruz ha posat a la disposició de tot l’equip de l’Erasmus un autocar per poder compartir un dinar de germanor dins la seva localitat, degustant plats típics de la zona i on hem pogut intercanviar experiències, anècdotes i alguna confidència.

Després ens hem dirigit a l’Ajuntament de Santa Cruz on ens ha rebut l’Alcalde, Filipe Sousa, el qual ha destacat la gran tasca dels docents en aquesta societat tant canviant. Tots els equips hem fet entrega d’obsequis de les respectives localitats per passar a fer un tour  pels  espais més emblemàtics d’aquesta meravellosa illa com ara l’Engenho do Porto da Cruz o las “Folhas magicas”.

Quatre cultures, convivint i compartint experiències educatives que revertiran, de ben segur en el creixement personal dels  nostres alumnes.

 

 

CRÒNICA 25 OCTUBRE 2022

Aquest mati a les 7 hem iniciat una gran aventura profesional en la qual ens acompanyaran portuguesos, grecs i turcs.

Hem agafat un vol de BCN a Oporto i d’allà un altre fins a Madeira.

El vol fins a Oporto ha estat tranquil i relaxat. La cosa no ha anat tan bé en el segon vol degut a retards en el vol per problemes a l’espai aeri de Lisboa i per incidents amb algun passatger massa exigent, que encara ens ha retardat 40 minuts més. Finalment ens hem enlairat amb 1:40h minuts de retard.

A destacar la gran professionalitat del Comandant Javier, que ha mantingut la calma tot i haver de discutir amb el passatger i la seva perícia en l’aterratge a Madeira, un aeroport complicat.

Els companys portuguesos ens han fet una gran rebuda, amb pancartes i helicònies per tots i un vehicle de l’Ajuntament ens ha portat fins a Funchal, on tenim l’allotjament. Ens hem sentit molt acollits per ells després d’un dia llarg i dificil, que ha finalitzat amb la mala notícia que els companys grecs han patit la cancel·lació del seu vol Lisboa-Madeira. Ens podem considerar afortunats!

Aquesta tarda-nit gaudirem d’un dinar-berenar-sopar i demà començarem la feina.