98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / ‘Desacreditar els mites’, lema del Dia Mundial contra el Càncer

‘Desacreditar els mites’, lema del Dia Mundial contra el Càncer

Sota el lema “Desacreditar els Mites“, el 4 de febrero  es celebrarà el Dia Mundial contra el Càncer 2014. La campanya que s’organitza des de la UICC (Unió Internacional contra el Càncer) es centra en l’Objectiu 5 de la Declaració Mundial del Càncer i que és dissipar els mites i concepcions errònies i perjudicials sobre el càncer.

dia-Mundial-Cancer-040214-cartell-catalaEl Dia Mundial contra el Càncer és una oportunitat per elevar les veus col·lectives en nom de la millora dels coneixements en general al voltant del càncer i desemmascarar idees errònies sobre la malaltia. Des d’un nivell global, els missatges es centren en els següents quatre mites:

Mite 1: NO CAL PARLAR SOBRE EL CÀNCER.
Veritat: El càncer pot ser un tema difícil de tractar, sobretot en algunes cultures i entorns. Però abordar la malaltia obertament pot millorar els resultats a nivell individual, comunitari i de polítiques.

Mite 2: NO HI HA NI SIGNES NI SÍMPTOMES DEL CÀNCER.
Veritat: Per a molts tipus de càncer, existeixen signes d’advertència i símptomes, i els avantatges de la detecció precoç són indiscutibles.

Mite 3: NO HI HA RES QUE ES PUGUI FER RESPECTE EL CÀNCER.
Veritat: Es pot prevenir una tercera part dels tipus de càncer més comuns, amb les estratègies correctes i es pot fer molt a nivell individual, de comunitat i de polítiques.

Mite 4: NO TINC DRET A REBRE ATENCIÓ SANITÀRIA PEL CÀNCER.
Veritat: Tothom té dret a accedir a tractaments i serveis d’atenció per càncer que siguin comprovats i efectius, i en igualtat de condicions, per evitar patiment.

L’any 2013 es van diagnosticar a Catalunya 35 mil nous casos de càncer, dels quals un 30% van ser atesos a l’Institut Català d’Oncologia (ICO). La franja d’edat en què es detecten més casos és la compresa entre els 60 i els 79 anys.

Segons ha informat l’ICO en un comunicat, els càncers més habituals entre els homes van ser els de pròstata, pulmó i còlon i recte. Entre les dones, càncer de mama, còlon i recte i coll d’úter.

L’ICO ha fet públiques aquestes dades la vigília del Dia Mundial contra aquesta malaltia, el dia 4 de febrer. El càncer continua sent la causa de mort més freqüent en els homes i la segona en les dones.

Font: Federació Catalana d’Entitats contra el càncer (FECEC) i  La Xarxa