98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / CONSUM – Per què la guerra està fent augmentar els preus del blat, electricitat, gas i combustible?

CONSUM – Per què la guerra està fent augmentar els preus del blat, electricitat, gas i combustible?

El director de la Unió de Consumidors de Catalunya, Oriol Roa ha respost a la pregunta.

Amb l’inici de la guerra de Rússia amb Ucraïna determinats productes i serveis s’han vist afectats per un augment de preus.

Les principals afectacions, segons un informe de UCC són:

– El blat, el blat de moro i l’oli de gira-sol:
La producció d’aquests productes és majoritàriament del dos països en conflicte i per tant el 30% de les exportacions provenen tant de Rússia com d’Ucraïna.  El conflicte podria afectar en una pujada del preu entre un 20 i un 30% en els mencionats productes.

– Serveis de gas i electricitat: Tot i que l’Estat Espanyol s’abasteix a través del gasoducte Medgas, Rússia es un dels països líders en la exportació del gas a escala mundial. Això significa una inestabilitat i un perill de especulació i inflació que pot repercutir greument al preu del gas al nostre territori.

– Petroli i combustibles: Rússia és en aquest cas el major exportador del mercat del cru així com també el tercer major productor mundial, exportant el 15% mundial dels productes de refinament a escala mundial.  Les conseqüències d’aquest fet repercutiran directament en el preu de la benzina i el gasoil que també està en preus històrics.