98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / Consells per combatre els efectes de la calor

Consells per combatre els efectes de la calor

L’infermer Marc Balderas  del CAP  de l’avinguda Constitució de Sant Andreu de la Barca ha comentat a Ràdio Sant Andreu alguns consells  per combatre la calor com beure molta aigua, portar roba lleugera i utilitzar crema solar.

marc balderas
Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.

Hi ha símptomes que ens alerten de que s’està patint una onada de calor com, per exemple: febre molt alta, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua de coneixement. En cas de presentar aquests símptomes, s’ha de traslladar la persona afectada a algun lloc fresc (com podria ser qualsevol espai comunitari que disposi d’aire condicionat) , donar-li aigua, mullar-la i ventar-la, així com trucar al 061.

 

Normes per protegir-se del sol i de la calor:
A casa:
– Baixar les persianes quan toqui el sol
– Obrir les finestres durant la nit
– Romandre a les zones més fresques
– Refrescar l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

Al carrer:

– Evitar sortir de casa al migdia, quan fa més calor
– Portar roba lleugera, poc ajustada i gorra
– Mullar-se la cara i la roba
– Evitar trajectes en cotxe durant les hores de més calor
– Limitar l’activitat física intensa
– Visitar espais comunitaris que disposin d’ aire condicionat.

Alimentació:
– Beure molta aigua i sucs de fruita
– Dutxar-se freqüentment
– No prendre begudes alcohòliques
– Evitar menjar molt calent

En cas de presentar algun dels símptomes de L’ONADA DE CALOR, i estiguin al carrer, han d’anar a un indret fresc (casal de l’avi que està obert matí i tarda, i/o qualsevol altra edifici municipal o ambulatori si estan a prop).
El pas següent es beure aigua, mullar-se, ventar-se i contactar urgentment amb els serveis sanitaris: contacti amb el 061 o vagi al Centre de Salut més proper; també li podran aconsellar al respecte al tel. de Sanitat Respon, 902 111 444.