98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / Servei Local de Català -Vols saber si tens el teu cognom ben escrit?

Servei Local de Català -Vols saber si tens el teu cognom ben escrit?

Rosa Monforte responsable del Servei Local de Català ha comentat al programa Via Directa que és important recordar que els cognoms catalans haurien de seguir la normativa ortogràfica vigent, de la mateixa manera que ho fan els noms comuns.


Si ho preferiu, podeu adaptar el cognom a la normativa vigent i fer-ho constar així en els documents oficials. En primer lloc heu de sol·licitar un certificat de correcció lingüística del cognom a l’Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb aquest certificat heu de demanar al registre civil del lloc on es va fer la inscripció o del lloc on esteu empadronats que us actualitzin el nom amb la forma normativa.

Mitjançant aquest tràmit al registre civil, també teniu l’opció d’afegir la conjunció i entre els dos cognoms. Cal dir que l’ús de la i entre cognoms no és una particularitat específica de la llengua catalana, però sí un costum molt arrelat. En trobareu més informació en aquesta fitxa de l’Optimot.

 

Finalment, volem apuntar que els cognoms són propis de cadascú. Es tracta de la forma amb què ens identifiquem personalment, i per tant ens toquen de molt a prop. Cada persona té dret a decidir com vol escriure’s el cognom i cal respectar la seva decisió.