98.0 fm En directe Signal
Home / Seccions Via directa / Servei Local de Català 23-10-2013

Servei Local de Català 23-10-2013

Els dimecres al Via directa l’espai del Servei Local de Català amb Rosa Monforte

Servei Local Catlà- Rosa Monforte

Avui a l’espai del Servei Local de Català del Via directa, Rosa Monforte ha parlat de l’aplicació mòbil  Premsa en català amb la qual podràs llegir els principals mitjans de comunicació en   català com: l’Ara, El Punt Avui, La Vanguardia, El Periódico, el Diari de Balears, Esport 3…

A la secció de Revistes en català ens ha presentat la revista Lletres és l’única revista generalista que informa de tota la producció literària catalana. La revista, que publica cinc números l’any, va néixer a partir del catàleg de novetats literàries del Grup del Llibre com un servei als seus socis, però amb el temps s’ha transformat en l’única publicació que difon la literatura en català i la crítica literària que es distribueix a tot l’àmbit dels Països Catalans.

Apunt de llengua : Els ordinals
Per abreujar els ordinals cal distingir dos casos: quan van en singular i quan van en plural.
Quan van en singular, s’abreugen escrivint el nombre seguit de l’última lletra del mot desplegat. És optatiu posar-hi un punt després de la lletra.
Els masculins singulars s’abreugen de la manera següent:
1r, 1r. (primer)
2n, 2n. (segon)
3r, 3r. (tercer)
4t, 4t. (quart)
5è, 5è. (cinquè)

La resta d’ordinals s’abreugen com cinquè:
6è, 6è. (sisè)
10è, 10è. (desè)
50è, 50è. (cinquantè)

En canvi, els femenins singulars s’abreugen tots igual, escrivint el nombre seguit d’una a:
1a, 1a. (primera)
2a, 2a. (segona)
10a, 10a. (desena)
50a, 50a. (cinquantena)

Quan els ordinals van en plural, s’abreugen escrivint el nombre seguit de les dues últimes lletres de la paraula sencera.
Masculins: 1rs o 1rs., 2ns o 2ns., 3rs o 3rs., 4ts o 4ts., 5ns o 5ns. La resta d’ordinals s’abreugen com cinquens: 6ns o 6ns., 10ns o 10ns., 50ns o 50ns.
Femenins: 1es o 1es., 2es o 2es., 10es o 10es., 50es o 50es.

Tot i que és més recomanable seguir aquestes indicacions, també és possible utilitzar les lletres volades en les abreviatures dels nombres ordinals. En aquest cas, d’acord amb el que s’ha fet tradicionalment en tipografia, cal escriure l’ordinal amb un punt, que ha d’anar entre la xifra i la lletra o les lletres volades.

Si els numerals ordinals abreujats apareixen en un text escrit en majúscules, la lletra o les lletres de l’abreviatura es continuen escrivint en minúscula. Exemple:  2n CONGRÉS DE PEDIATRIA.

-En els casos en què l’ordinal s’expressa amb xifres romanes, no es fa servir cap marca d’abreviació i no s’escriu cap lletra a continuació de la xifra. Aquests ordinals solen utilitzar-se en l’escriptura de noms de congressos, festivals, fires, competicions, etc. Exemples:
III Trobada de Viles Històriques
I Jornades Nacionals de Dietètica
IX Jocs del Mediterrani

 .