98.0 fm En directe Signal
Home / Seccions Via directa / Servei Local de Català – Ja pots votar per escollir el neologisme del 2019

Servei Local de Català – Ja pots votar per escollir el neologisme del 2019

Rosa  Monforte del Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca ha comentat a Ràdio Sant Andreu quines són les 10 paraules que opten a ser triades com a neologisme de l’any 2019.

S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2019, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües.

Per al català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la sisena edició: el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada, el del 2015 va ser dron, el del 2016, vegà –ana, el del 2017, cassolada i el del 2018, sororitat.

neologismeUPF_2

Les entitats organitzadores han triat els 10 neologismes següents per a la votació (del 3 de desembre al dia 15 de desembre). El dia 16 de desembre es farà públic el neologisme guanyador de l’any 2019.

Per votar només cal omplir el formulari que trobareu a www.neologisme.cat

ANIMALISTA m. i f. i adj. Persona que defensa els drets dels animals com a éssers sensibles, en contra de la seva explotació i maltractament, i a favor del reconeixement d’uns drets bàsics dels animals.

BICITAXI m. Vehicle lleuger de transport de passatgers de tres o quatre rodes, amb una o dues rodes maniobrables davant i una o dues rodes motrius darrere accionades per un sistema de pedals, sovint amb l’ajuda d’un motor elèctric auxiliar, que té un seient per al conductor i dos o tres per als passatgers.

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA f. Situació ambiental greu a escala mundial com a conseqüència de l’escalfament global, que requereix l’adopció de mesures concretes i immediates per mitigar el canvi climàtic.

EXOPLANETA m. Objecte celeste que orbita al voltant d’un estel altre que el Sol i que compleix totalment o parcialment les condicions especificades per als planetes del sistema solar.

PACTÒMETRE m. Aplicació interactiva que ofereixen els mitjans de comunicació després d’unes eleccions i que serveix per calcular quina combinació de partits pot configurar una majoria parlamentària suficient.

RESIDU ZERO m. Conjunt de pràctiques que pretén evitar al màxim la generació de residus, reciclant la quantitat més gran possible de materials i promovent la fabricació de productes de llarga durada.

TRAP m. Estil musical derivat del rap originat a finals dels anys noranta del segle XX al sud-est dels Estats Units, amb influències del hip-hop, del dubstep i del trance, que es caracteritza per la utilització de sintetitzadors, bases rítmiques dures i moduladors de veu, amb arranjaments electrònics de caràcter melangiós i lletres molt líriques, sovint sobre temes socials.

UMAMI m. Sabor que representa el gust carni o proteic i que no pot descriure’s per combinació dels quatre sabors primitius.

VERMUTERIA f. Establiment on se serveix vermut, sovint acompanyat de propostes gastronòmiques més o menys sofisticades.

XIPAR v. tr. Posar un xip a un animal, especialment per fer-ne el seguiment sanitari o per trobar-lo en cas de pèrdua.