98.0 fm En directe Signal
Home / Seccions Via directa / Servei Local de Català – ‘Emergència climàtica’ i ‘Animalista’, escollits neologismes de l’any 2019

Servei Local de Català – ‘Emergència climàtica’ i ‘Animalista’, escollits neologismes de l’any 2019

Rosa Monforte del Servei Local de Català de Sant Andreu de la Barca ha comentat a Ràdio sant Andreu quin ha estat el neologisme de l’any 2019 a més de comentar alguns apunts sobre el Nadal i la campanya ‘I tú, jugues en català?.

Unes 6.400 persones han participat en la sisena crida oberta que fan conjuntament l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu

Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans per a escollir el neologisme de l’any.

neologisme2019_Def

L’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat per sisè any consecutiu una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any.

Emergència climàtica (amb el 21,6 % de vots) i animalista (20,9 %) s’han disputat el primer lloc durant tot el període de votació i, finalment, ha estat emergència climàtica el neologisme que ha quedat en primera posició. La diferència de vots, però, és tan petita que considerem que tots dos han resultat guanyadors i, extraordinàriament, la Secció Filològica de l’IEC valorarà la possibilitat d’incorporar-los tots dos en el diccionari.

Igualment, trap (12,3 %) i vermuteria (11,6 %) han estat competint pel tercer i el quart lloc. Al final, trap ocupa la tercera posició, i vermuteria, la quarta, però també amb pocs vots de diferència. Exoplaneta (8,7 %) i umami (8 %) han quedat en cinquè i sisè lloc, també amb un nombre de vots molt semblant. Per acabar, en setena posició ha quedat residu zero (5,9 %); en vuitena, el verb xipar (4 %); en novena, pactòmetre (2,5 %), i en desena posició, bicitaxi (0,6 %).

Una vegada més, la campanya del neologisme de l’any ha servit per a fer visibles els temes que interessen a la societat i per a acostar la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d’opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu. Per això és molt positiu veure com el nombre de votants creix cada any i com la iniciativa del neologisme de l’any es va consolidant en la societat catalana.