98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Sant Andreu de la Barca registra l’ona expansiva del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai situat a 17.000 kilòmetres de distància

Sant Andreu de la Barca registra l’ona expansiva del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai situat a 17.000 kilòmetres de distància

L’estació meteorològica de METEOSAB que dirigeix Carlos Lara ha fet el registre. El meteoròleg i geòleg explica a Ràdio Sant Andreu  com s’ha registrat l’ona expansiva.

Dissabte 15 de gener l’erupció del volcà Hunga Tonga – Hunga Ha’apai, situat uns 65 quilòmetres al nord de la capital de Tonga, Nuku’alofa, al Pacífic sud, ha provocat tsunamis en diversos indrets del Pacífic i alertes als Estats Units i el Japó. El volcà va registrar una erupció violenta expulsant una enorme columna de cendres a uns 20 quilòmetres d’alçada, que es va expandir horitzontalment en poc temps generant una ona expansiva que va registrar una brusca oscil·lació baromètrica també a Sant Andreu de la Barca, malgrat estar a 17.000 kilòmetres de distància. A Sant Andreu de la Barca l’oscil·lació va arribar a ser de gairebé 1 hPa.

L’ona expansiva del volcà també s’ha registrat a Sant Andreu de la Barca, a l’estació meteorològica de METEOSAB.

Ràdio Sant Andreu ha entrevistat al meteoròleg i geòleg Carlos Lara.

 

-A quina hora es va registrar l’ona expansiva a Sant Andreu de la Barca i en quin període de temps?
Aproximadament sobre les 21h en horari UTC que son les 22h en horari local. Les oscil·lacions va durar entre dues i tres hores aproximadament

-Com és possible que a Sant Andreu de la Barca es registri l’ona expansiva a 17.000 km de distància?
L’atmosfera està composada per aire i l’aire és un fluid. La violenta explosió va generar una ona de xoc degut a la descompressió sobtada del sistema volcànic. Aquestes ones d’aire comprimit es propaguen a través de l’atmosfera i poden viatjar milers de quilòmetres a velocitats superiors a la del so. Aquestes ones (esfèriques) es caracteritzen per generar variacions locals de pressió que són les que vam poder registrar la nit passada a les estacions meteorològiques.

Per a aclarir el concepte, seria un efecte molt similar a quan tirem una pedra enmig d’un llac en calma i es generen aquelles ones concèntriques que es van atenuant a mesura que s’allunyen d’on va caure la pedra.

-Exactament que és el que s’ha registrat?
Es va registrar una brusca oscil·lació baromètrica en totes les estacions meteorològiques del nostre entorn, també a nivell peninsular i mundial, associat a l’arribada de l’ona de xoc (ona expansiva) de l’erupció volcànica.

Al meu observatori, a Sant Andreu de la Barca, aquesta sobtada oscil·lació va arribar a ser de gairebé 1 hPa.

-L’ona expansiva  ha estat imperceptible per part dels ciutadans?
Totalment imperceptible. A tanta distància els efectes d’aquesta ona de xoc son imperceptibles a nivell humà i només ens queda el registre amb aparells de precisió.

-El Hunga Tonga-Hunga Ha’apai és un volcà submarí,  Quines diferències representa respecte a d’altres volcans?
Aquest vulcanisme pertany a l’Anell de Foc del Pacífic (on es produeixen el 75% de les erupcions avui dia) i el magma té el seu origen en un mecanisme de subducció (l’escorça d’una placa s’introdueix sota una altra i el seu contingut en aigua facilita la formació de magma).

Aquest vulcanisme ho produeixen magmes andesítics (rics en Silici, 55-60%), molt viscosos i evoluciona en cambres magmàtiques superficials, la qual cosa augmenta l’explosivitat de les erupcions. Per comparar, tenim l’exemple molt recent del vulcanisme de La Palma on el magma era basàltic (pobre en Silici, 45-50%), venia directe del mantell a 30 km de profunditat i, per tant, generava erupcions molt poc explosives.

En l’erupció succeïda ahir, la columna de cendra va arribar ràpidament fins a uns 20 km d’altura i es va expandir horitzontalment en poc temps generant una ona expansiva. A més, a causa de la violència de l’explosió el propi edifici volcànic es va esfondrar (possiblement només de forma parcial) generant un tsunami que va afectar les illes veïnes del país amb una altura de 1,5 metres.