L’Espai d’Igualtat de Sant Andreu de la Barca, situat a la Via de l’Esport número 3 compta amb un nou equipament, de 225 metres quadrats, es consolida com el centre neuràlgic dels serveis especialitzats en igualtat, diversitat i acollida a la ciutat.
L’acte inaugural ha comptat amb una àmplia representació institucional, encapçalada per l’alcalde Marc Giribet i la regidora de Feminisme, Igualtat i LGTBI, Isabel Marcos. També hi han participat la consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Eva Menor, i Sònia Ruiz, coordinadora de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona. Després de la visita a les instal·lacions, la consellera Menor ha deixat constància de la seva presència amb una signatura al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, abans que tinguessin lloc els parlaments oficials a l’exterior de l’edifici.
Un equipament modern per a una ciutat diversa
Amb una inversió total de 328.000 euros –128.000 destinats a l’adquisició del local i 200.000 per a reformes, mobiliari i projecte tècnic– finançats íntegrament per la Diputació de Barcelona, l’Espai d’Igualtat s’ha concebut com un centre polivalent, eficient i accessible. Disposa de zones d’atenció individualitzada, despatxos per als equips tècnics i una sala polivalent per a la realització de tallers, xerrades i activitats comunitàries.
El nou espai acull serveis com el Servei d’Atenció Integral (SAI), el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i el Servei de Primera Acollida. Tots ells formen part d’una estratègia integral per garantir un acompanyament especialitzat i de qualitat a dones, persones migrades i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Durant l’acte inaugural, les autoritats van remarcar la importància d’aquesta infraestructura en un moment clau per a la defensa dels drets socials. L’alcalde Marc Giribet va ser contundent en el seu missatge: “Hi ha qui pensa que les polítiques d’igualtat són secundàries. Nosaltres diem que no. Aquest espai és un símbol de compromís amb una societat més justa i cohesionada”.
La regidora de Feminisme, Igualtat i LGTBI, Isabel Marcos, va posar l’accent en el caràcter transformador del nou equipament. “No és només un conjunt de serveis; és una eina per remoure obstacles estructurals que dificulten la igualtat i perpetuen la violència masclista”, va afirmar. Al seu torn, Sònia Ruiz, coordinadora de l’àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació, va destacar l’exemple que suposa el municipi dins del Baix Llobregat, “un territori referent en feminisme institucional”.
Un equipament pensat per a les persones
El nou espai compta amb despatxos per a l’atenció individualitzada, sales per a tallers i xerrades, i espais de treball per als equips tècnics. L’objectiu és oferir un entorn segur, confidencial i acollidor on les persones puguin demanar ajuda, trobar orientació i construir relacions basades en el respecte i la diversitat.
L’equip de professionals que treballa al centre està format per psicòlogues, juristes, tècniques d’acollida i especialistes en diversitat sexual i de gènere. Dàmari López, tècnica del SAI, remarca que el nou espai aporta “importància i fermesa” a la feina d’atenció i sensibilització que ja es feia, ara en condicions més dignes i eficients. Anna Linares, del SIAD, celebra que “la nova ubicació millora la confidencialitat i permet un acompanyament més integrat”. I Samira Elbay, responsable del Servei de Primera Acollida, assegura que aquest espai “facilita l’adaptació de les persones nouvingudes a la societat d’acollida i evita situacions d’irregularitat administrativa”.
Coordinació institucional i mirada interseccional
La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Eva Menor, va posar en valor l’aposta municipal per les polítiques d’igualtat i es va oferir per seguir col·laborant amb el consistori. “El món local és la porta d’entrada a les necessitats de la ciutadania. Per això, com a Generalitat, us oferim recursos, formació i dades perquè la desigualtat s’ha de mesurar per ser combatuda”, va afirmar.
Menor també va alertar de l’auge dels discursos d’odi i va remarcar la importància de la memòria democràtica. “Fa no tant, les dones no podíem obrir un compte corrent sense permís. No podem oblidar-ho, perquè el desconeixement alimenta el retrocés en drets”.