Dos de cada deu catalans fumen, segons l’Enquesta de Salut del 2024, i més del 60% de les persones que utilitzen cigarretes electròniques continuen consumint tabac convencional
Aquestes dades posen de manifest que el tabaquisme continua sent un greu problema de salut pública al país. Per aquest motiu, el Departament de Salut insisteix en la necessitat de prevenir el consum de tabac en totes les seves formes, incloses les cigarretes electròniques. Alerten que no hi ha prou evidència científica que aquests dispositius ajudin a deixar de fumar i, en canvi, poden actuar com a porta d’entrada a l’addicció, especialment entre la població més jove.
La xifra actual del 21,4% dels fumadors a Catalunya representa una disminució respecte al 29,4% registrat el 2010 (un 34,2% en homes i un 24,9% en dones), però el tabaquisme continua causant prop de 10.000 morts anuals al país per malalties relacionades amb el consum directe o l’exposició al fum ambiental.
Els experts coincideixen a dir que, tot i els avenços, encara queda molt camí per recórrer. Fan una crida perquè els joves no s’iniciïn en el consum de productes amb nicotina i per acompanyar les persones fumadores en el procés per abandonar l’addicció. Les cigarretes electròniques són un focus de preocupació creixent: tot i que només un 1,3% de la població de 15 anys o més en feia ús l’any 2024, segons l’enquesta de salut, cada cop més adolescents experimenten amb aquests productes.
A més, l’exposició al fum ambiental continua sent un obstacle per a la salut col·lectiva. En aquest sentit, el Consell de la Unió Europea va recomanar, el desembre passat, ampliar els espais lliures de fum a parcs infantils i terrasses de bars i restaurants, incloent-hi també les emissions de cigarretes electròniques i altres productes emergents.
Dia Mundial sense Tabac i Setmana Sense Fum
El 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Tabac, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que aquest any posa el focus en les estratègies de la indústria tabaquera per atraure adolescents i joves a través de productes com el tabac escalfat, les cigarretes electròniques o les bossetes de nicotina. Aromatitzants, màrqueting dirigit i dissenys atractius en són algunes de les tàctiques que fomenten l’addicció.
Enguany, sota el lema “Que la salut sigui el teu premi”, la campanya posa l’accent en la prevenció entre els joves i la promoció d’hàbits saludables. En el marc d’aquesta setmana, s’ha publicat una enquesta amb 2.832 participants a Catalunya. Tot i que no és representativa, aporta dades significatives: una majoria dona suport a mesures com regular els nous productes amb nicotina, incrementar-ne el preu, implantar l’empaquetat neutre i prohibir fumar en espais oberts com entorns escolars, parades de transport públic o platges.
Segons els resultats, un 80% de les persones no fumadores declaren estar exposades al fum a les terrasses d’establiments d’hostaleria, i un 76,4% es mostren a favor de prohibir-hi fumar. A més, el 94,5% dels enquestats expressa preocupació pels efectes nocius del tabac sobre el medi ambient, com ara el risc d’incendis (80%), la contaminació de rius i mars (78%), les deixalles tòxiques (75%) o la contaminació de l’aire (52%).
Amb totes aquestes dades, el Departament de Salut reitera el seu compromís per reduir el consum de tabac i les seves conseqüències, i apel·la a la corresponsabilitat de la ciutadania per avançar cap a una Catalunya lliure de fum.
Què podem fer davant l’addició al tabac?
El Departament de Salut impulsa, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, dues xarxes de professionals sanitaris que treballen en la prevenció i tractament del tabaquisme. L’any passat, 66.926 persones van deixar de fumar amb el suport dels equips d’atenció primària, i 13.987 més van seguir tractaments específics.
També es facilita l’accés gratuït a tractaments farmacològics per a col·lectius vulnerables, com persones amb trastorns mentals, malalties cròniques, dones embarassades o residents en barris amb baixos ingressos. Des del 2006, un total de 18.751 persones s’han beneficiat d’aquests tractaments gratuïts.
D’altra banda, des de gener del 2020, la cartera de prestacions del Sistema Nacional de Salut inclou medicaments per ajudar a deixar de fumar. Segons dades del Servei Català de la Salut, entre gener de 2020 i març de 2025, 290.895 persones van accedir a aquests tractaments, dels quals 77.285 durant l’any 2024. Entre aquestes, el 26,9% tenia entre 18 i 44 anys; el 58,7%, entre 45 i 64; i el 14,5%, seixanta-cinc anys o més.