98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Representants del Consell Comarcal de la Gent Gran del Baix Llobregat reivindiquen el Dia Internacional de la Gent Gran

Representants del Consell Comarcal de la Gent Gran del Baix Llobregat reivindiquen el Dia Internacional de la Gent Gran

L’Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran. Amb la celebració d’aquest  dia es vol reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa promoure l’envelliment actiu.

Els representants de Sant Andreu de la Barca al Consell Comarcal de la Gent Gran del Baix Llobregat van fer lectura del manifest en el ple municipal.

 

MANIFEST:

Enguany es commemora el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, una fita molt important que ens recorda que els drets humans fonamentals s’han de protegir universalment.

La Declaració estableix que totes les persones, tinguem l’edat que tinguem, tenim dret a gaudir plenament dels nostres drets humans i llibertats fonamentals. Per aquest motiu, la 33a celebració del Dia Internacional de les Persones Grans es centra en demanar que s’acompleixin aquestes promeses per a totes les persones grans. Cal recordar que l’edatisme, o discriminació per motiu d’edat, és una de les causes de discriminació més important a tot el món, i que es preveu que en 30 anys, el número de persones majors de 65 anys a tot el món, es dupliqui amb escreix.

La vellesa continua lligada a creences i estereotips irreals i discriminatoris, que ofereixen una visió negativa de les persones grans. Res més lluny de la realitat, les persones grans som un dels pilars d’aquesta societat, motor del voluntariat i dels treballs de cura, i, per la nostra experiència, un valor de l’aprenentatge col·lectiu.

Per això és important enfortir la solidaritat entre generacions, guiada pels principis de drets humans, la participació, la responsabilitat i la no discriminació, perquè del nostre present dependrà també el vostre futur.

Avui, Dia Internacional de les Persones Grans, les persones grans del Baix Llobregat reivindiquem que som ciutadans i ciutadanes de ple dret, que la nostra vida ens pertany només a nosaltres, que tenim dret a la integració tecnològica, a gaudir de la natura i de la cultura, a serveis socials i sanitaris de qualitat, a pensions dignes i a viure amb seguretat, salut i de manera lliure i autònoma. Per això exigim l’aprovació d’una Llei de Persones Grans a Catalunya, que constribueixi a fer més visibles a les persones grans i garanteixi els nostres drets.

Volem escoltar i que ens escoltin, volem cuidar i que ens cuidin, i volem avançar cap a una societat més respectuosa amb les persones de totes les edats i amb el nostre planeta.