98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / PORTAVEUS – Felipe del Val, SOM Sant Andreu (maig 2025)

PORTAVEUS – Felipe del Val, SOM Sant Andreu (maig 2025)

Ràdio Sant Andreu conversa amb el portaveu de SOM Sant Andreu per fer balanç dels dos primers anys de legislatura. Un mandat marcat per l’aprenentatge, la proximitat i una aposta clara per la política útil.

 

Dos anys després de l’inici de la legislatura 2023-2027, l’espai de Portaveus de Ràdio Sant Andreu ha comptat amb la participació de Felipe del Val, portaveu de SOM Sant Andreu. Del Val ha fet un balanç intens i sincer del que ha suposat la seva primera experiència com a regidor.

Un balanç positiu i ambiciós

Del Val assegura que aquests dos primers anys han estat viscuts “amb intensitat, aprenentatge i il·lusió”. El primer any, reconeix, va servir per entendre la dinàmica institucional, però en el segon han consolidat la seva línia d’acció i han pogut “incidir realment”.

“Hem estat fidels a la nostra essència i als ciutadans. Hem aportat mocions, idees, somriures i esperit constructiu. I el temps ha passat volant.”

Amb 14 mocions presentades —totes aprovades, la gran majoria per unanimitat— Som Sant Andreu s’ha convertit en un actor clau dins el consistori. Les seves propostes han abordat temes com la salut pública, la transparència, la lluita contra la soledat no desitjada, la millora dels espais públics i la convivència.

Per al pròxim ple del 29 de maig, Del Val anuncia dues noves mocions: una que demana simplificar el llenguatge i el format de les mocions per fer-les més entenedores i breus, i una altra centrada en l’abordatge de la soledat no desitjada, especialment entre la gent gran. “Ningú hauria de sentir-se sol. Aquesta moció neix del carrer, del que ens diu la gent i del que observem cada dia.”

Una oposició amb empatia i respecte

Som Sant Andreu forma part de l’oposició, però Del Val defensa una oposició propositiva i amb respecte institucional. “Nosaltres preferim parlar abans que criticar en públic. Si alguna cosa no ens agrada, ho diem, però amb lleialtat als nostres valors i a la institució.”

Quan se li pregunta si li agradaria entrar al govern, respon: “No ho sé. No he rebut cap proposta formal, o si l’he rebut, potser no me n’he adonat. Sóc molt despistat. Ara mateix estem centrats en seguir treballant.”

Política i activisme: una vocació que ve de lluny

Del Val explica que la seva trajectòria vital sempre ha estat lligada al compromís social. D’origen veneçolà i amb formació en medicina, assegura que ha crescut envoltat de política: “A casa meva hi havia polítics jugant al dòmino, parlant amb el meu pare. Però jo em sento més activista que polític.”

En el seu llibre autobiogràfic “Primera planta”, presentat aquest any per Sant Jordi, relata aquesta història personal: la seva infantesa en una família acomodada, el descobriment de la pobresa a la facultat i el seu compromís amb les causes dels col·lectius més vulnerables. “És una història escrita amb l’ànima. No sóc escriptor, però necessitava explicar qui sóc.”

Més enllà del ple: una política de carrer

Del Val defensa una política que es faci caminant, amb el contacte directe amb la ciutadania: “M’agrada anar a peu, creuar-me amb la gent, escoltar-los. El millor termòmetre de la política és el carrer.”

Reconeix, això sí, que la ciutadania sovint demana “un Felipe més incisiu”, més actiu com a fiscalitzador. “És cert. Hem de trobar l’equilibri entre sumar i controlar, sempre amb respecte.”

En aquest sentit, reivindica espais com l’Audiència Pública —ara també televisada— com una eina clau de participació i escolta ciutadana. “És una oportunitat d’or per escoltar i ser escoltats. No només han de venir dues o tres persones, cal motivar més participació. I això és responsabilitat de tots.”

Temes clau i reptes de futur

Entre les prioritats immediates de SOM Sant Andreu, Del Val destaca la millora dels parcs infantils, la seguretat ciutadana —amb la instal·lació de 28 noves càmeres— i la salut bucodental com a part de la salut pública. També defensa el treball transversal entre serveis per abordar problemàtiques complexes: “Hem de treballar conjuntament CAP, ajuntament, escoles i policia. El treball en xarxa funciona.”

També posa en valor accions de transparència i comunicació institucional, però creu que cal fer-les més entenedores: “Hi ha molta presència institucional a les xarxes, però falta explicar millor. Amb llenguatge clar, proper, sense tecnicismes. La política ha de parlar com parla la gent.”

Participació, cultura i municipi viu

Som Sant Andreu aposta per reforçar els canals de participació, però també per recuperar la vida associativa.

Finalment, envia un missatge als veïns i veïnes: “Gràcies per cada somriure, per cada paraula, per cada missatge. Creiem en Sant Andreu de la Barca. No ens comparem amb altres municipis: fem del nostre un referent. Tenim un recurs molt valuós: la nostra gent.”