98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / PORTAVEUS – Felipe del Val, SOM Sant Andreu (juliol 2025)

PORTAVEUS – Felipe del Val, SOM Sant Andreu (juliol 2025)

Ràdio Sant Andreu inicia la darrera ronda d’entrevistes de l’espai PORTAVEUS, on analitzem l’actualitat de Sant Andreu de la Barca amb els i les portaveus dels grups polítics municipals.

 

En el tancament d’un curs polític intens a Sant Andreu de la Barca, Felipe del Val, portaveu de SOM Sant Andreu, repassa amb sinceritat i to crític la trajectòria de la seva formació al consistori. L’entrevista, realitzada dins l’espai “El Portaveus” a Ràdio Sant Andreu, ofereix una radiografia precisa del que ha estat un any de canvis, tensions i compromís social. Som Sant Andreu  marca un punt d’inflexió.

Un gir inesperat al final de curs

“El final de curs ha tingut un gir, com els thrillers”, comença Felipe del Val, referint-se al rebuig de la moció contra la soledat no desitjada presentada conjuntament amb el PSC. Aquest fet, que va suposar un punt d’inflexió per al portaveu, va desfermar una reflexió profunda sobre la direcció política del grup. “Va ser un abans i un després. Ara sabem que hem de preguntar, insistir, exigir”, afirma.

La moció, centrada en el suport a la gent gran i les persones amb discapacitat en situació de soledat, va ser rebutjada per FEMS Sant Andreu i En Comú Podem, mentre que va comptar amb els vots a favor de PSC, SOM i fins i tot del PP. La resposta de la regidora Isabel Marcos (FEMS) va ser especialment decebedora per Del Val, qui la considera “buidada de sentit” i “allunyada de la realitat social”.

SOM: d’agrupació electoral a partit polític

Felipe del Val ha confirmat que SOM Sant Andreu deixarà de ser una agrupació d’electors per convertir-se en un partit polític municipalista. Aquesta nova etapa, segons explica, s’emmarca dins la Unió Municipalista, una plataforma que aplega formacions de caràcter local sense sigles estatals. “Volem fer política de veritat, de la que coneix el municipi, escolta la gent i actua sobre les seves necessitats”, explica.

Compromís amb la comunitat i crítica a les formes

Amb un to visiblement afectat però alhora combatiu, Del Val defensa el seu estil: emocional, intuïtiu i proper. “Soc visceral, però també respectuós. Reacciono davant dels estímuls amb sentit comú, no amb submissió”, declara. Aquesta postura l’ha portat a confrontar algunes actituds que considera “egoistes o de partit”, prioritzant sempre el que anomena “una política d’humanitat”.

La moció rebutjada: més enllà del contingut

Un dels aspectes més reveladors de l’entrevista és la insistència del portaveu en què el rebuig de la moció no es deu a qüestions tècniques, sinó a dinàmiques polítiques de fons. “Van rebutjar la moció perquè la vaig presentar amb el PSC? Seria molt trist que l’ego polític estigués per sobre de la gent gran sola”, reflexiona. També lamenta que, tot i les bones paraules, la regidora de Gent Gran no respongués amb accions concretes: “Les paraules buides no representen l’esperit de SOM”.

Objectius de cara al setembre: transparència i fiscalització

Mirant al futur immediat, SOM Sant Andreu es planteja com a prioritat exigir més transparència al govern municipal, especialment en àrees sensibles com treball social, discapacitat i joventut. Del Val assegura que adoptaran un paper actiu en la fiscalització: “Ens convertirem en el Pepito preguntón del ple. Tenim dret a saber i deure de preguntar”.  A més, confirma que el grup continuarà la seva tasca al costat de col·lectius sovint oblidats: “Infància amb autisme, dislèxia, dones, discapacitats… Som una força pro-dona, no feminista de manual, però sí absolutament compromesa”.

Propostes de consens i línies vermelles

Quan se li pregunta per una proposta de gran consens per Sant Andreu, Felipe del Val respon amb fermesa: “Salut, treball social i joventut han d’unir-nos. Però jo no puc sumar amb qui nega el canvi climàtic o es nega a reconèixer els drets de tothom. Vox i En Comú no entren en el meu marc de consens”.

Del Val reivindica que el municipalisme és la clau per avançar: “Ja n’hi ha prou de mocions sobre el Prat o el Parlament. Cal centrar-se en Sant Andreu. Nosaltres demanem treballadors socials, psicòlegs i plans per combatre la soledat”.

Missatge final als veïns

Per acabar, el portaveu de SOM envia un missatge directe a la ciutadania: “Cuideu-vos aquest estiu. I recordeu que quan torneu, tindreu una veu que treballarà per vosaltres cada dia. Ser servidor públic no és fer plens, és estudiar, reunir-se, escoltar i proposar. I això és el que continuaré fent”.

Amb una presència creixent a xarxes i un suport ciutadà que —segons ell— ha augmentat després del ple de juny, SOM Sant Andreu es prepara per una nova etapa de més visibilitat i exigència. El proper 31 de juliol, al darrer ple abans de vacances, Felipe del Val promet que es faran sentir. “No retrocedirem. Farem política valenta i al servei del poble.”