98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / T’expliquem com serà el ple de constitució del nou ajuntament de Sant Andreu de la Barca

T’expliquem com serà el ple de constitució del nou ajuntament de Sant Andreu de la Barca

Aquest dissabte es farà l’acte de constitució del nou ajuntament, després de les eleccions municipals del 28 de maig. El ple es podrà seguir a Ràdio Sant Andreu.

Els 21 regidors i regidores escollits després dels resultats electorals juraran o prometeran el seu càrrec. Després escolliran amb el seu vot qui serà el nou alcalde o alcaldessa de Sant Andreu de la Barca i es procedirà a la seva investidura.

Segons la llei, la constitució dels ajuntaments es fa vint dies després de les eleccions. Tenint en compte que els comicis se celebren en diumenge, els càlculs situen aquesta constitució sempre en un dissabte de mitjans de juny. En concret aquest 2023, serà el dissabte 17 de juny. A les 12 del migdia. Un acte que podrà ser seguit en directe a Ràdio Sant Andreu.

Fem Sant Andreu amb 10 regidors amb Marc Giribet al capdavant, és qui té més números de ser investit alcalde, després de gairebé fregar la majoria absoluta situada en 11 regidors.
El PSC amb Ana Alba va obtenir sis regidors.  Vox dos regidors i amb un regidor;  Som Sant Andreu, Partit Popular i En Comú Podem.

El ple extraordinari s’iniciarà amb la constitució de la mesa d’edat, integrada pel regidor de més edat, i el més jove sota la presidència de l’actual  secretària de l’Ajuntament, Begoña Aguado.

Enel moment de la presa de possessió els regidors electes poden escollir entre jurar o prometre la Constitució i, si ho creuen convenient, podran manifestar addicionalment que ho fan per imperatiu legal i/o d’altres consideracions que creguin oportunes. En tot cas la promesa o el jurament de la constitució són imprescindibles per adquirir la condició de regidor de l’ajuntament.
A Sant Andreu de la Barca els regidors també juren el seu càrrec davant del llibre dels Jurats, un document històric que data de 1592.

Com funciona el procés d’elecció de l’alcalde o alcaldessa?

Podran ser candidats a alcalde d’un ajuntament tots els regidors que hagin encapçalat una llista electoral. Serà proclamat alcalde o alcaldessa el candidat que el dia de la sessió constitutiva obtingui la majoria absoluta denombre legal de membres de la corporació.

Si cap candidat no aconsegueix la majoria absoluta a la primera votació serà proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que hagi obtingut més vots en les eleccions municipals. En cas d’empat entre dos o més candidats l’alcaldia es decidirà per sorteig.