98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / Només 1 de cada 4 llistes electorals presentades per aquestes municipals al Baix Llobregat l’encapçala una dona

Només 1 de cada 4 llistes electorals presentades per aquestes municipals al Baix Llobregat l’encapçala una dona

L’Observatori Comarcal de Baix Llobregat en col·laboració amb el Consell de les Dones, ha publicat una nota informativa amb l’anàlisi de la presència de dones a les llistes electorals presentades per a les properes eleccions municipals.

CFcaZLLUsAAz42h

A Sant Andreu de la Barca  3 de les 10 candidatures estan liderades per dones

Només una de cada quatre llistes electorals està liderada per una dona, un 25,6%.
Aquest percentatge però, supera en gairebé 5 punts el de les eleccions 2011, el 21%. Pel que fa a la grandària dels municipis: en els municipis grans (més de 20.000 habitants), el percentatge de les llistes encapçalades per dones augmenta en 11 punts respecte el 2011, mentre que els municipis petits (menors de 20.000 habitants) disminueix en 4 punts.

Pel que fa a la presència de dones a les llistes electorals, de les 4.482 persones que formen part de les 238 candidatures presentades, 2.075 són dones, el 46,3%. L’augment respecte 2011 és de 0,7 punts, i de 2 punts respecte 2007.

Des de l’aprovació l’any 2007 de la Llei per la igualtat efectiva de dones i homes (3/2007) s’han reduït les desigualtats, ja que la llei obliga als partits polítics a elaborar una llista equitativa, on cap dels dos sexes superi el 60% en la composició de les llistes, concretament s’ha de complir aquest requisit en trams de 5.
Malauradament però, les desigualtats continuen sent evidents si tenim en compte que la presència majoritària de les dones es troba a les darreres posicions de cada tram.

Des del Consell de les Dones del Baix Llobregat demanen que les diferents formacions polítiques tinguin en compte la necessitat de que les dones estiguin presents i liderin, igual que els homes, les institucions públiques.

Un cop constituïts els nous consistoris, l’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones publicaran un nou informe analitzant amb perspectiva de gènere els 30 nous ajuntaments.

Font: Observatori Comarcal de Baix Llobregat

+INFORMACIÓ