98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / L’Arxiu Municipal segueix recuperant la memòria històrica de Sant Andreu de la Barca amb nous documents

L’Arxiu Municipal segueix recuperant la memòria històrica de Sant Andreu de la Barca amb nous documents

L’arxiu ingressa la correspondència que l’emprenedor anglès Harry Atkinspropietari de Can Salvi a principi del segle XX va mantenir amb la família que vivia a la finca.

arxiu municipalAmb  la documentació obtinguda ens permet apropar-nos a la història de la ciutat i tenir més detalls sobre com era la vida a aquella convulsa època, quines eren les preocupacions dels seus habitants i com era la estructura social.

La família Carregui-Moscat ha cedit a la ciutat les cartes que va rebre de A. H. Atkins, l’anglès que va viure a Can Salvi des de mitjans dels anys vint fins l’any 1936.

Aquest anglès, que  va arribar a Barcelona per comerciar amb diferents productes, va adquirir Can Salvi l’any 1924. Un any més tard s’hi va instal·lar a la finca amb la senyora Moscat, la seva assistent personal, i la família d’aquesta.

L’esclat de la Guerra Civil va fer que Atkins fugís de Barcelona i quedés a la finca Moscat i els seus dos fills, que s’havien convertit en els “protegits” del lord anglès. De fet, Atkins va moure molts fils perquè la família Moscat pogués marxar també a Anglaterra, fugint d’aquesta manera de la Guerra Civil.

Finalitzada la Guerra Civil la família va tornar a Sant Andreu de la Barca, on hi va viure fins l’any 1947, moment en que Can Salvi es ven a Leandre Negre, un reconegut assessor financer que va arribar a ser president de la Reial Federació Espanyola de Hockey (1963-1969), entre d’altres càrrecs, i un important impulsor d’aquest esport a la ciutat.

El fons documental que ha estat objecte de donació és considerat patrimoni documental i permet fer un seguiment de la “trepidant” vida Atkins a partir de la correspondència personal que va mantenir amb la família Carregui-Moscat, amb els qui tenia un fort lligam personal.

Atkins, quan fuig de Barcelona, va tornar a Anglaterra i més tard va marxar a Trinidad on va dirigir un negoci fins la seva mort.

El recull de documents comença amb una carta de Atkins a Consuelo Moscat datada el 23 de desembre de 1939, moment del retorn de la família Carregui a Espanya, i finalitza l’any 1969 amb uns reculls de premsa: “Trinidad Guardian”, que fan referència a la situació de la reclamació de l’herència de Atkins i l’actuació fraudulenta de la seva secretària en el moment de la seva mort.

Aquest fons permet conèixer amb profunditat un personatge referenciat per la gent gran del municipi però del que desconeixem dades sobre la seva vida. La seva estada a Sant Andreu de la Barca va deixar empremta en un paratge, Can Salvi, que s’ha convertit en un espai paradigmàtic i central de la ciutat, gràcies a les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys.