98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / L’Ajuntament presenta el nou protocol municipal davant d’episodis de calor intensa

L’Ajuntament presenta el nou protocol municipal davant d’episodis de calor intensa

 

Com a novetat la piscina municipal s’obrirà  a la tarda  de 18 a 21 h pels  col·lectius considerats més vulnerables. També s’habilitarà  la biblioteca i el Teatre Núria Espert com a refugi climàtic.

L’alcalde Marc Giribet i la tècnica de Medi Ambient i  Protecció Civil, Rosa Maria Asencio han donat detalls de les novetats.

 

 

Amb l’activació d’aquest Protocol es posen en marxa els tres refugis climàtics previstos per aquest estiu com són el Teatre Núria Espert, la Biblioteca Aigüestoses i la piscina de Can Salvi en diferents horaris.

El Teatre Núria Espert estarà obert de 12.00h a 18.00h els dies d’avís per calor intensa o molt intensa. També la segona planta de la Biblioteca Aigüestoses dins el seu horari habitual de dilluns a divendres de 15.30h a 20.30h i els dimecres s’amplia també els matins de 10.00h a 13.30h.

Respecte a la piscina s’incorpora una novetat aquest any i és que durant els avisos de calor intensa o molt intensa, la piscina d’estiu de Can Salvi ampliarà el seu horari fins les 21.00h i tindrà l’accés gratuït, respectant el límit d’aforament, entre les 18.00h i les 21.00h pels grups de població vulnerable que hauran d’acreditar, mitjançant diferent documentació, que pertanyen a un d’aquests grups.

QUÈ ES CONSIDERA GRUPS VULNERABLES?

Persones grans, especialment majors de 65 anys (acreditació mitjançant el DNI).

Nadons i nens i nenes de menys de 10 anys, acompanyats d’un adult (acreditació mitjançant el llibre de família o una autorització).

Persones embarassades (acreditació mitjançant prescripció mèdica o per percepció directa en el control d’accés).

Persones fràgils que viuen soles o en situació de pobresa (acreditació mitjançant la targeta moneder de Serveis Socials).

Persones amb discapacitat física o psíquica que limiti l’autocura i la mobilitat i també pels acompanyants, si el requereix (acreditació mitjançant resolució o targeta de persones amb discapacitat).

ENVIAMENT MISSATGES SMS A LES PERSONES VULNERABLES DEL MUNICIPI

Per altra banda, des de Serveis Socials s’envia un missatge per SMS a totes les famílies vulnerables que disposen d’una targeta moneder per informar-les que poden utilitzar aquest servei de refugis climàtics.
Amb aquest protocol també es posa en marxa la feina coordinada de diferents àrees de l’ajuntament: Esports, Participació Ciutadana, Serveis Socials, Cultura, Policia Local, Comunicació, Obres i Serveis i Protecció Civil.

 

AVÍS DE CALOR INTENSA O CALOR MOLT INTENSA

Des del Servei Meteorològic de Catalunya, de manera coordinada amb l’Agència de Salut Pública i amb la Direcció General de Protecció Civil, han acordat modificar els avisos de calor i fred perquè siguin més entenedors. D’aquesta manera es creen dues categories: calor intensa i calor molt intensa, en horari diürn i nocturn.

En horari diürn, l’avís de calor intensa s’activarà quan la temperatura estigui entre els 38,2º i els 40,2º. Aquest avís passarà a ser de calor molt intensa quan superi el llindar de 40,2º.

Respecte a l’horari nocturn, s’activarà l’avís de calor intensa quan les temperatures mínimes es moguin entre els 23º i els 25º. En el moment que superi els 25º hi haurà un episodi nocturn de calor molt intensa.

A diferència de l’avís de la Generalitat, que només activen aquests avisos quan la temperatura supera els límits durant 3 dies, en el cas del govern de Sant Andreu s’ha decidit modificar aquest llindar i que amb només 2 dies de previsió d’altes temperatures, s’activi el Pla d’Actuació Municipal per Avisos de Calor.