98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / ENTREVISTA MENSUAL AMB L’ALCALDE Marc Giribet – Balanç de meitat de legislatura

ENTREVISTA MENSUAL AMB L’ALCALDE Marc Giribet – Balanç de meitat de legislatura

 

Un mes més, a Ràdio Sant Andreu, comptem amb l’entrevista mensual amb l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Marc Giribet. Ens trobem a l’equador de la legislatura 2023-2027, i és el moment de fer balanç: dos anys han passat des de l’inici del mandat i dos anys resten per endavant.

En aquesta ocasió, l’alcalde, Marc Giribet exposa la seva visió del moment que viu la ciutat, les millores impulsades pel govern local, els reptes pendents i també les vivències personals que comporta exercir aquest càrrec.

Pots descarregar-te la revista digital de l’entrevista  https://www.radiosantandreu.com

Valoració general del mandat

L’alcalde Marc Giribet fa una valoració clarament positiva d’aquesta primera meitat de legislatura. El seu discurs gira entorn del Pla “Sant Andreu Millora”, que defineix com un pla de xoc per fer front a les necessitats urgents de la ciutat. El pla s’ha centrat en tres àmbits prioritaris: neteja, manteniment i seguretat.

Giribet subratlla que aquests àmbits eren especialment sensibles per a la ciutadania i que el treball fet en aquests dos anys ha començat a donar resultats visibles. Així ho percep —afirma— en el contacte directe amb els veïns i veïnes i també en els resultats del darrer baròmetre municipal, que indica una millora en la percepció ciutadana sobre la neteja i la seguretat.

“Crec que la ciutat ha millorat, i així m’ho fan saber. Encara queda molt per fer, però és una línia de treball encertada i que volem mantenir.”

A més, apunta que el govern actual ha impulsat espais de participació ciutadana —com les assemblees de barri i les audiències públiques— per mantenir un contacte directe i transparent amb la població, i poder ajustar les accions municipals a les seves demandes reals.

Reformes internes a l’Ajuntament

Un dels pilars de l’acció de govern que destaca Marc Giribet és la reestructuració interna de l’Ajuntament. Segons l’alcalde, abans de poder transformar la ciutat, calia primer “endreçar la casa”. Això inclou millorar els procediments, digitalitzar tràmits i fer que l’estructura municipal sigui més eficient i preparada per donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

“No podem projectar una ciutat millor si no tenim un ajuntament fort, dinàmic i ben organitzat.”

En aquest sentit, s’han reforçat departaments clau amb noves contractacions i cobert vacants pendents. A més, s’han posat les bases d’un model d’atenció ciutadana més modern i accessible, com ara:

  • La creació d’una nova oficina d’atenció a la ciutadania, que centralitza tots els tràmits en una única planta, evitant que els usuaris hagin d’anar d’un despatx a un altre.
  • La posada en marxa d’un nou portal de tràmits, que permet fer gestions en línia de manera més intuïtiva i amb la possibilitat de desar esborranys i consultar l’historial de sol·licituds.

També destaca la contractació d’un tècnic de transparència i participació ciutadana, una figura inèdita fins ara a l’Ajuntament, que ajudarà a garantir una gestió més clara, ordenada i pròxima.

 

Relació amb la ciutadania

Marc Giribet remarca amb insistència la seva aposta per una gestió participativa i propera. Des del primer dia, diu, el govern municipal ha treballat per crear mecanismes de comunicació directa amb la població, que permetin escoltar, recollir propostes i ajustar les accions municipals a les necessitats reals dels barris.

“Quan la ciutadania sent que se l’escolta, participa més. I això millora la ciutat.”

Els principals instruments d’aquesta relació directa són:

  • Assemblees de barri, on l’alcalde i els regidors es troben periòdicament amb els veïns per escoltar queixes, suggeriments i fer balanç conjunt.
  • Audiències públiques abans del plenari, un espai perquè qualsevol ciutadà pugui formular preguntes o expressar preocupacions de manera oberta.
  • El canal “Hola Sant Andreu”, un sistema de missatgeria directa amb l’Ajuntament, que ha incrementat considerablement el nombre d’usuaris respecte a l’anterior mandat.

Segons Giribet, la resposta ciutadana a aquests espais ha estat molt positiva: en algunes assemblees recents hi han assistit més de 100 persones. A més, explica que altres municipis s’han interessat pel model participatiu que s’està implementant a Sant Andreu de la Barca.

També destaca la nova plataforma digital d’agenda d’activitats, que permet que les entitats pengin els seus actes i quedin automàticament publicats. Això, segons diu, reforça el vincle entre les institucions i el teixit social.

“Hem passat d’un Ajuntament on la ciutadania s’havia d’adaptar a la institució, a un Ajuntament que s’adapta a la ciutadania.”

 

Crítiques i dificultats

Tot i mantenir un to constructiu durant l’entrevista, l’alcalde no defuig les crítiques ni les dificultats trobades al llarg del mandat. De fet, reconeix haver-se sorprès negativament per l’estat en què es trobava part de l’administració municipal quan va accedir al càrrec.

“Hi havia serveis essencials que no funcionaven: sancions de civisme que no s’enviaven, serveis de neteja de contenidors inexistents… Això m’ha deixat perplex.”

També cita com a greu la situació econòmica amb què es va trobar l’Ajuntament. Tot i que durant anys es deia que Sant Andreu de la Barca era un consistori solvent, Giribet assegura que el seu equip va heretar un pressupost amb menys d’un milió d’euros disponible i que es van haver de prendre mesures de contenció immediates.

Una altra de les qüestions que lamenta especialment són les crítiques personals:

“Entenc les crítiques a la gestió, però no accepto que es qüestioni la meva dedicació ni que s’apunti a la meva família. Dedico molt de temps a l’Ajuntament, sovint a costa de la meva vida personal.”

Tot i això, afirma que es pren les crítiques com una oportunitat per millorar, sempre que vagin acompanyades de propostes constructives i no d’atacs personals.

Autocrítica

Marc Giribet reconeix que no tot s’ha fet tan ràpid ni tan bé com hauria volgut. La seva autocrítica principal se centra en la lentitud dels tràmits municipals i en la necessitat d’agilitzar processos administratius.

“M’agradaria que l’Ajuntament fos molt més àgil tant a l’hora de fer tràmits interns com en l’atenció a la ciutadania. Aquí tenim un marge de millora important.”

Admet que, malgrat tenir un projecte per transformar l’oficina d’atenció ciutadana des del començament del mandat, no han pogut executar-lo a fons fins ara. La burocràcia interna, la manca de personal en alguns àmbits i el procés de reordenació han endarrerit l’aplicació de molts canvis.

També destaca la voluntat de millorar:

  • Els horaris d’atenció al públic, perquè siguin més amplis i adaptats.
  • La resposta a instàncies i peticions ciutadanes, que actualment —reconeix— és lenta, a causa del gran volum de sol·licituds.

Giribet confia que la tecnologia i els nous sistemes digitals ajudaran a fer més eficient la gestió i a millorar l’experiència ciutadana amb l’administració local.

“Si un sol ciutadà presenta una instància i tothom en presenta una, hem de respondre 27.000 instàncies. Això ens obliga a buscar noves maneres de treballar.”

 

Projectes en marxa i de futur

Amb els fonaments posats en la primera part del mandat —endreça interna, participació i estabilitat econòmica—, l’alcalde assegura que els pròxims dos anys estaran centrats en posar “els diners al carrer”, és a dir, fer visibles les inversions en l’espai públic.

“Ara que hem posat ordre dins l’Ajuntament, és el moment de passar a l’acció fora. Els veïns han de veure i gaudir els resultats.”

Entre els projectes destacats que ja estan en marxa o en fase de licitació, s’inclouen:

  • La reforma integral de 11 parcs infantils, amb una inversió global d’1 milió d’euros.
  • La construcció d’una nova pista poliesportiva de gespa artificial, en col·laboració amb la Fundació Johan Cruyff.
  • La renovació del parc de la Solana, davant del CAP.
  • La transformació del parc central, com a gran pulmó verd de la ciutat.
  • La creació d’un espai esportiu a les antigues pistes verdes del Palau, pensat per a activitat física a totes les edats.

També hi ha actuacions previstes a:

  • La biblioteca municipal, que es vol adaptar a les noves necessitats com a centre de vida cultural i comunitària.
  • Les instal·lacions esportives de Can Salvi i l’ONZE, que rebran millores estructurals.

A més, l’alcalde recorda que continuaran accions del pla Sant Andreu Millora com:

  • La plantació d’arbres.
  • La recuperació de parterres.
  • La reactivació de fonts ornamentals i d’aigua de boca.
  • L’actualització de la senyalització vial i el manteniment de calçades i voreres.

També fa referència a projectes culturals i festius:

  • Reformulació de la Fira de Primavera.
  • Nova proposta nadalenca, liderada per la FANALERA.
  • Festa Major descentralitzada, tal com es va prometre en campanya.

“Estic molt orgullós de la feina feta. Ara es començaran a veure els fruits de tot l’esforç.”

 

Visió de futur

Una de les idees que més repeteix Marc Giribet al llarg de l’entrevista és la necessitat de pensar la ciutat a llarg termini. Per ell, governar no és només gestionar el present, sinó també planificar el futur amb responsabilitat i visió estratègica.

“Les ciutats no es construeixen d’avui per demà. Hem de pensar-les a 10, 20 i 30 anys vista.”

Pren com a exemple dues infraestructures essencials:

  • El CAP, construït fa 35 anys, ja no respon a les necessitats actuals.
  • La biblioteca municipal, que també fa dècades que no es reforma, s’ha quedat petita davant el nou concepte de biblioteca com a centre social, cultural i educatiu.

La ciutat ha passat de tenir menys de 15.000 habitants fa 30 anys a més de 30.000 usuaris actuals, comptant la població censada (27.000) i la de les urbanitzacions veïnes que fan ús dels serveis municipals.

Segons Giribet, cal donar resposta a noves necessitats com:

  • Millors serveis sanitaris.
  • Habitatge assequible per retenir i atreure població jove.
  • Oci i consum de proximitat, amb la creació d’un centre comercial.
  • Equipaments esportius nous, com una pista d’atletisme.
  • Biblioteca moderna i multifuncional.

També denuncia que, en accedir al govern, no s’havien deixat projectes de futur preparats. El seu equip ha hagut de repensar o redissenyar projectes ja iniciats, com la passera que interferia amb l’espai previst per a l’Ateneu Jove. I afirma que, a diferència del passat, ara sí que s’està planificant amb mirada llarga.

“Estem deixant planificat el Sant Andreu de les properes dècades.”

 

Valoració personal del càrrec d’alcalde

En la part més humana de l’entrevista, Marc Giribet parla amb emoció del que representa per ell exercir com a alcalde del seu municipi. Reconeix que la responsabilitat és gran, que el desgast personal existeix, però afirma que viu l’experiència amb orgull i il·lusió.

“Estic vivint aquesta etapa d’una manera extraordinària. Cada dia és un repte nou, una oportunitat nova de fer alguna cosa positiva pel meu poble.”

Destaca com a aspecte més gratificant el contacte diari amb els veïns i veïnes, la possibilitat de parlar amb ells al carrer, compartir propostes i rebre agraïments: “Hi ha moments que em quedaran gravats, com la felicitat del primer usuari del nou gimnàs de Can Salvi. Això et dona molta força.”

També remarca que, malgrat els atacs personals o les crítiques que traspassin els límits del debat polític, se sent reforçat pel suport ciutadà: “Que algú que coneix la meva família, o que m’ha vist créixer, et feliciti pel que estàs fent, és un orgull molt gran.”

Afirma que no només li agrada anar a l’Ajuntament, sinó que gaudeix encara més de sortir al carrer, parlar amb la gent, buscar recursos a Madrid o a la Generalitat, i estar implicat en la transformació real del municipi.

“Ser alcalde és un regal. Un repte dur, però també una gran oportunitat de servei.”