98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / ENTREVISTA: Dan Ferrer, l’autor del cartell de la Festa Major de Sant Andreu de la Barca

ENTREVISTA: Dan Ferrer, l’autor del cartell de la Festa Major de Sant Andreu de la Barca

Després de captivar el municipi amb el seu mural al Centre Cultural Aigüestoses durant el festival Kromatic, l’artista madrileny afegeix una nova obra al seu llegat a Sant Andreu de la Barca: el cartell oficial de la Festa Major 2025. El que va començar com una “amenaça” de tornar, s’ha convertit en una realitat que confirma la connexió entre l’artista i la ciutat.

Amb una obra inconfusible pel seu ús del color viu i un llenguatge simbòlic ric, Ferrer ha elaborat un cartell que va més enllà de la representació gràfica: és una al·legoria de la festa per a tothom. “Volia fer una imatge que tothom pogués sentir com a seva”, explica l’artista. Per això, ha evitat caure en la típica escena de festa desenfrenada, optant per una composició equilibrada que reflecteix la dualitat de la celebració: de dia i de nit, del repòs i de l’alegria.

Un cartell per a tothom

El cartell presenta una figura femenina –element recurrent en la seva obra– tocant la guitarra, envoltada de símbols que evoquen l’essència d’una festa major: focs artificials, una nòria i una barca, en clara referència al nom del municipi. Aquesta dona no és només un personatge, sinó una encarnació simbòlica de la festivitat entesa com a concepte universal.

“La festa no és la mateixa per a un adolescent que per a una àvia”, afirma Ferrer. Aquesta premissa va ser el repte central del projecte: construir una imatge que representés el ventall ampli de vivències que conviuen en una festa popular. “No es tracta només de balls i música, sinó també de retrobar-se amb la família, passejar pel poble o simplement descansar.”

L’equilibri visual com a clau

El cartell juga amb una composició que combina una atmosfera diürna i una de nocturna. A la part inferior, una barca flota plàcidament entre flors en una escena tranquil·la; a la superior, esclats de llum i color simbolitzen l’explosió de la nit festiva. Aquesta estructura vol reflectir com cadascú viu la festa a la seva manera, des del bullici fins a la calma.

Una connexió especial amb el municipi

Ferrer no amaga la seva estima per Sant Andreu de la Barca: “Quan estàs pintant al carrer, convius amb el que passa. Veure la gent somriure, aturar-se, parlar… és poc habitual en el ritme de vida que portem. I això ho vaig viure aquí.” Aquesta connexió emocional es tradueix en un desig latent de tornar, qui sap si amb un tercer projecte al municipi.

De muralista a cartellista

Tot i que aquest treball és digital —realitzat amb Photoshop i tauleta gràfica—, Ferrer no deixa de veure-hi una extensió del seu estil muralista. “Els artistes urbans portem el nostre llenguatge visual a qualsevol format. Tant si és un mur gegant com un simple paper, el missatge i l’essència hi són igual.”