98.0 fm En directe Signal
Home / Cultura / Entrevista: Assumpta Montellà ens redescobreix la història de la maternitat d’Elna

Entrevista: Assumpta Montellà ens redescobreix la història de la maternitat d’Elna

Montellà ens apropa a una història sobre l’exili i la solitaritat.

 

La sala Federico Garcia Lorca de Sant Andreu de la Barca ha acollit l’exposició sobre la maternitat d’Elna  on hi van néixer al voltant d’uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola, internades en els camps propers a Elna entre els anys 1939 i 1944 quan els nazis  van tancar  definitivament el recinte durant l’ocupació de França.

Exposició Maternitat d'Elna 04
Elisabeth Eidenbenz va ser la creadora d’aquesta maternitat que  va ser una institució humanitària dedicada a ajudar a dones, sobretot exiliades.
Nascuda a Suïssa el 1916, als 17 anys va marxar a Dinamarca i es va allistar al Servei Civil Internacional, organització pionera en la cooperació per la pau.
L’any 1936 arriba a València per ajudar els afectats per la Guerra Civil Espanyola. Viu el bombardeig de Madrid en primera persona i la fi de la guerra a Barcelona, i el 1939 creua els Pirineus a peu amb la resta d’exiliats.
El campament de refugiats a la platja d’Argelers l’empeny a crear una maternitat al poble d’Elna, que dirigeix amb només 27 anys. Sota la França de Vichy i durant la Segona Guerra Mundial, la maternitat acull 597 dones. Finalment, torna a la Viena de la postguerra i de la guerra freda, a on continua la seva lluita humanitària.

El 18 de gener  s’ha organitzat des de Sant Andreu de la Barca una sortida per visitar la maternitat d’Elna