98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / Els patinets elèctrics i la mobilitat a les ciutats

Els patinets elèctrics i la mobilitat a les ciutats

Durant els últims anys, hem vist com als carrers, a banda de les bicicletes i els vianants, s’incorporava un altre vehicle: el patinet elèctric, també conegut tècnicament per les sigles VMP, que correspon a Vehicle de Mobilitat Personal. Segons dades de la Direcció General de Trànsit, hi ha més d’un milió de patinets circulant diàriament per les ciutats, cosa que ha portat a un augment de la sinistralitat. De fet, l’any 2020, van morir vuit usuaris d’aquest tipus de vehicles, gairebé 1.200 persones van resultar ferides i 97 van haver de ser hospitalitzades. Per aquest motiu, la DGT es va veure obligada a establir una sèrie de normes d’ús de Trànsit en la nova Llei de Trànsit, vigent des de maig de 2022.
Hem preguntat als ciutadans de Sant Andreu de la Barca que opinen de la àmplia presència d’aquests tipus de vehicles als carrers de la ciutat.

Una de les normes establertes per la DGT és la prohibició de circulació per les voreres, les zones patronals, les autopistes, les autovies, les vies interurbanes o els túnels en l’àmbit urbà. La zona per la qual poden circular és el carril bici i a la zona 30, és a dir, on la velocitat màxima és de 30km per hora. I parlant de velocitats, aquests vehicles no podran circular a més de 25 km per hora. Els conductors dels patinets estan sotmesos a les mateixes taxes d’alcohol permeses per la Llei de Seguretat Vial i per la prohibició de conduir amb la presència de drogues en l’organisme. De la mateixa manera que amb qualsevol altre vehicle, no es poden portar auriculars ni fer ús del mòbil ni de qualsevol altre dispositiu mentre es condueix.

En aquesta nova Llei de Trànsit s’estableix l’obligació d’utilitzar casc de protecció, tot i que encara estan treballant en el desenvolupament normatiu. De moment, tampoc s’exigeix una assegurança de responsabilitat civil obligatori, tot i que alguns Ajuntaments, com a Benidorm o Córdoba sí que es fa.
A partir del 22 de gener de 2024, tots els patinets que es comercialitzin han de tenir un certificat de circulació que certifiqui que es compleix amb la norma. Serà necessari per poder circular per les vies.
L’Autoritat del Transport Metropolità, va aprovar el passat mes de febrer una prohibició temporal, durant un període de sis mesos, de l’entrada d’aquest tipus de vehicles al transport públic. Aquesta nova norma ve després que un patinet elèctric es cremés a l’interior d’un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat. Durant aquests sis mesos, s’està elaborant un reglament, conjuntament amb Protecció Civil i Bombers, per estudiar si la mesura serà temporal o no.