98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / El Diari d’un Erasmus a Grècia amb quatre professores de l’escola José Juan Ortiz

El Diari d’un Erasmus a Grècia amb quatre professores de l’escola José Juan Ortiz

Professores de l’escola José Juan Ortiz, la Maribel, la Cira, la Grisel·la i la Marta participen a l’Erasmus d’àmbit europeu sobre la inclusió i la diversitat a les escoles a la població a Katerini a Grècia per retrobar-se amb els seus companys europeus de Grècia,Portugal i Turquia.
A l’octubre ja van participar del primer Erasmus a Madeira i al març d’aquest any 2023 l’Erasmus es va traslladar a Sant Andreu de la Barca.
A l’Erasmus “Inclusió sota els paraigües de la tolerància”, presenten el seu projecte educatiu basant-se en la inclusió i la diversitat a més de conèixer altres metodologies inclusives per aconseguir atendre a l’alumnat dins del marc de l’escola inclusiva.
A Ràdio Sant Andreu ofereixen les cròniques diàries des de Katerini per saber amb més detalls les seves experiències.
CRÒNICA 4   20-10-2023

Kalimera, oients de Sant Andreu de la Barca, sóc la Marta Arroyo des de Katerini, Grècia.
Avui és dijous, quart i últim dia de l’Erasmus. Aquest dia ha començat d’una forma molt especial, hem celebrat l’aniversari de la Cira, que ha fet 30 anys en un entorn molt especial!! Tothom li hem cantat l’aniversari feliç en tots els idiomes. Joroña Polà, Cira! efjaristos!!
El dia ha començat amb la tercera i última visita a l’escola. Avui hem fet diferents tallers. El primer ha estat sobre com podem introduir la robòtica de manera inclusiva a l’aula, segons la metodologia STEM (Science, Technology, Engineering and Maths). Hem vist diferents opcions per fer robòtica amb els infants segons el cicle. Per exemple, el Lego Spike que podia mesurar l’alçada del salt, i un altre Lego que permetia als infants treballar conceptes geomètrics amb el moviment que feia el robot i un llapis que dibuixava.

Cira, que hem fet durant el segon taller?

CIRA: El segon taller era sobre com ens pot ajudar l’ús acurat del llenguatge (no sexista) en la inclusió, i el tercer ens ha fet reflexionar a partir d’activitats per promoure l’educació emocional, la tolerància i el respecte entre l’alumnat de diferents procedències, i l’efecte que tenen les paraules en les persones.

La jornada a l’escola ha acabat amb una sorpresa: un foodfestival de menjar típic grec. Després ens han posat música tradicional i ens hem animat a ballar alumnes i mestres conjuntament. Ha estat molt divertit perquè ens han ensenyat a ballar Kalamatianos, una dansa amb uns passos semblant a la Sardana però que es balla fent una filera. T’ha agradat el ball, Grisel·la?

Grisel·la: Sí, m’ha emocionat molt veure a tothom ballant agafant-nos les mans al ritme de la música. Ha estat molt entranyable compartir aquest moment amb els infants grecs: l’idioma de la dansa és universal.

A continuació hem agafat un autocar i ens hem dirigit a la muntanya de l’Olimp. Hem fet un petit recorregut caminant fins veure un salt d’aigua. Tot seguit hem visitat un poble anomenat Litóchoro. Ens ha semblat un poble molt bonic i pintoresc envoltat de natura; aquest poble té el mar a 5 quilòmetres, hem pogut veure’l. Ens hem fixat que la platja era molt llarga i molt estreta; estava plena de pedres verdes. Maribel, t’ha agradat veure el mar?

Maribel:I tant, a més, com estavem al costat, hem dinat amb vistes al mar Egeu, un àpat molt especial que mai oblidarem.  Després hem tornat a Katerini, i hem fet una petita volta. Per acabar l’experiència, hem acomiadat l’Erasmus+ i els nostres amics i amigues de Grècia, Turquia i Portugal amb un sopar cultural, amb música tradicional i menjar típic grec. Hem pogut ballar i cantar, amb la certesa que ens tornarem a veure i compartirem més experiències, que de ben segur que seran profitoses.  Demà ja tornem a casa, però abans veurem la capital de Grècia, Atenes. Ens veiem aviat!

 


CRÒNICA 3 19-10-2023

 

Tercera crònica de les quatre professores de l’escola J.J Ortiz de Sant Andreu de la Barca des de Grècia on els comenten la seva participació a l’Erasmus d’àmbit europeu sobre la inclusió i la diversitat a les escoles a la població

Kalimera habitants de sant andreu de la barca, sóc la Cira des de Katerini, Grècia. Avui és dimecres i comencem la segona jornada de treball amb una ponència sobre la inclusió, la tolerància i la interculturalitat.  Primer de tot, hem fet una petita dinàmica sobre les habilitats i les característiques que veiem de cadascú de nosaltres i després hem reflexionat sobre els prejudicis i estereotips de cada país.  Tot seguit, hem gaudit d’un seguit d’activitats realitzades pels alumnes de l’escola: una obra de teatre “Tothom és diferent, tothom és igual” i un seguit de cançons molt emotives… quina t’ha agradat més Maribel?

A mi m’ha agradat la interpretació que han fet d’una cançò tradicional grega en llengua de signes, on destacava la participació d’una alumna amb dèficit auditiu.

En acabar hem viatjat fins a Meteora. Ha estat divertit fer un esmorzar típic amb productes grecs a l’autobús ja que el viatge durava de 2h 15’!!!  Allà, hem visitat alguns dels monestirs i esglèsies que formen part dels monuments culturals mundials de la UNESCO, patrimoni de la Humanitat. Perquè us feu una idea, és una serralada que ens recorda a la de Montserrat. Si mireu el nostre instagram veureu que portem unes faldilles estranyes que ens hem hagut de fer amb els nostres foulars, ja que les noies no podiem entrar al monestir amb pantalons.

Recordes Maribel els lavabos a l’estil turc?
Si, Grisel·la però potser podries explicar el que són als nostres oients un forat el terra. Cal dir que l’espai no està gens adaptat per persones amb mobilitat reduida.  Malgrat tot això, ens ha encantat, tot era preciós i es respirava la pau i la tranquil·litat pròpia d’aquests llocs. Ha sigut espectacular! oi que si…
A continuació hem visitat Trikala, on hem dinat a una taverna tradicional, i hem degustat: AMANIDA GREGA!!
NOOOOO!!!
Ai, es veritaat!! Hem menjat un altre tipus d’amanida que no portava pebrot sinó: patates, bròquil, fesols, col, enciam, tomàquet…etc. També hem provat la tzatziki: una salsa feta amb iogurt, all i cogombre, a més a més, els lukumades: una mena de bunyols amb pebrot i anet acompanyat amb una de salsa de formatge. Hem estat a punt de sortir rodolant perquè a més a més hi havia el segon plat: uns cigrons amb tomàquet i un kebab amb pollastre i porc. Estava tot molt bo. Grisel·la què hem fet després?

Després, hem volgut visitar la mesquita de Koursum però ha estat una llastima perquè també estava en obres i només l’hem pogut veure per fora. Ens estem adonant que a Grècia també tenen moltes infraestructures a mig construir. En acabar, hem fet un passeig pel riu Leteo. Finalment hem tornat a Katerini.
I fins aquí la crònica d’avui. Demà més!
Taleme oifiloi!!!

 

CRÒNICA 2 18-10-2023

CRÒNICA 1
17-10-2023
Primera crònica des de Grècia.

Bon dia a tots i totes!
Ahir dia 16, l’Escola José Juan Ortiz va iniciar de nou l’aventura de l’Erasmus plus. Una aventura que durarà fins al divendres dia 20.
Quatre mestres de l’escola, la Maribel, la Cira, la Grisel·la i la Marta, volaven en direcció a Tessalònica, i d’allà un viatge en cotxe fins a Katerini, per retrobar-se amb els seus companys europeus de Grècia, Portugal i Turquia. Un viatge ple d’emocions i expectatives.

Durant la setmana visitaran el seu Ajuntament i coneixeran al seu Alcalde, al que li entregaran una carta i un detall a càrrec de l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, el senyor Marc Giribet. Coneixeran també al Director d’Educació de la regió, que els hi explicarà com funciona l’educació a Grècia, i com es desenvolupa concretament a Katerini.

Durant l’estada, faran diversos tallers: d’Educació Intercultural i Inclusió, de creació de plans de lliçons inclusius, un de llenguatge inclusiu, i de robòtica i inclusió.

Gaudiran d’un teatre a càrrec dels alumnes de l’escola de Katerini:  “Tothom és diferent, tothom és igual”, i compartiran uns treballs fets pels alumnes de les diferents escoles de tots els països. Uns diccionaris inclusius.  Coneixeran el folklore a través d’un sopar amb música grega en directe i dinaran a una taverna tradicional.

I com no, també hi haurà aquesta part cultural, que cohesionarà el grup Erasmus i que ajudarà a entendre la cultura del país. Visitaran Tessalònica, Meteora i els seus  “monuments culturals mundials patrimoni de la UNESCO”, Tríkala, a on visitaran la mesquita de Koursoum, també visitaran la mítica muntanya de l’Olimp, a on faran una visita guiada al Centre d’Informació de l’Olimp, i per finalitzar visitaran Atenes.

Avui ens entreguen la seva primera crònica des de Katerini. Aquestes cròniques ens arribaran cada dia, i quan tornin vindran a la ràdio a explicar-nos en primera persona el que han viscut i après.