98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / CONSUM – Saps que és el sistema de mediació i l’arbitratge?

CONSUM – Saps que és el sistema de mediació i l’arbitratge?

Marta Galán, advocada de l’OMIC  de Sant Andreu de la Barca coordinadora de UCC (Unió de Consumidors de Catalunya)respon a la pregunta.

thumbnail_ucc marta

L’arbitratge és un sistema extrajudicial de conflictes que té el consumidor per rescabalar dels seus drets. Tot procediment de reclamació s’inicia amb la mediació, aquest sistema és independent a l’arbitratge.

El sistema de mediació és el que es tramita a través de l’OMIC. Recordeu que per iniciar aquest procediment es requereix que el consumidor es dirigeixi directament a l’empresa amb la qual ha tingut el conflicte. Un cop feta la reclamació l’empresa té 30 dies per donar una resposta, si no ho fa, o la resposta no és satisfactòria, es pot presentar una reclamació a través de l’OMIC, atès que l’oficina del consumidor no pot intervenir si el consumidor no ha reclamat prèviament.

Des de l’OMIC es estudiarà el cas i es tramitarà, recordar que sense proves que justifiquin els fets al·legats pel consumidor no es pot reclamar (exemple: es necessita aportar el tiquet de compra si vols exercir el teu dret de devolució d’un producte, sense aquest tiquet no es podrà exercir aquest dret).

 

El sistema arbitral de consum és:

-Ràpid (es tramita en un termini breu)

– Gratuït per a les dues parts

– Eficaç (evita recórrer a la via judicial)

– Imparcial (designació d’òrgan arbitral, experts en normativa de consum)

– Voluntari (les parts s’adhereixen de forma voluntària al sistema)

– Executiu (les resolucions són de compliment obligatori)

Cal recordar que la tramitació a través d’arbitratge impedeix que després el consumidor pugui acudir a la via judicial.