98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / Consells per protegir gossos i gats del malestar que poden provocar-los els petards

Consells per protegir gossos i gats del malestar que poden provocar-los els petards

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i Protecció Civil de la Generalitat difonen consells per gaudir d’una revetlla segura per als animals de companyia.

La por al soroll, sobretot al dels petards i dels focs d’artifici, és freqüent en gossos i gats: la pateixen entre un 25 i un 50% dels animals. Les causes poden ser el temperament poruc de l’animal, una experiència traumàtica lligada a un soroll o no haver-se habituat als sorolls durant el període de socialització. A més, la sensibilitat auditiva dels gossos i gats és molt superior a la de les persones, en especial per a sons molt aguts.

Amb l’objectiu d’ajudar els propietaris d’aquests animals de companyia, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), amb la col·laboració de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, ha elaborat continguts que han estat elaborats amb l’assessorament de Marta Amat, veterinària i etòloga del Servei d’Etologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’equip d’AWEC Advisors, una start-up d’aquesta universitat.

 

Les recomanacions són:

1. Prepara una zona segura per a l’animal. Hauria de ser una zona a dins de casa on estigui còmode, tingui totes les seves coses i estigui el més aïllat possible del soroll exterior
2. Encén la televisió o la ràdio per esmorteir el soroll de fora.
3. Anticipa’t, si és possible, als moments amb més soroll, i assegura’t que el teu gos o gat és a dins de casa i té accés a la zona segura.
4. Si l’animal et busca, permet-li estar amb tu, reconforta’l i intenta calmar-lo.
5. No el renyis si reacciona amb por.
6. No el forcis a sortir si no vol.
7. Si treus el gos a passejar, fes-ho en les zones i les franges horàries més tranquil·les.
8. Utilitza un arnès en comptes d’un collar convencional per a més seguretat i per evitar que el gos s’escapi si s’espanta.
9. Ves al veterinari: t’ajudarà a tractar aquest problema per altres vies, com pot ser amb l’ús de productes ansiolítics.