98.0 fm En directe Signal
Home / Destacats / Consells per combatre l’onada de calor

Consells per combatre l’onada de calor

Les infermeres Ana Varea i Jovita Roda  del CAP de Sant Andreu de la Barca ens han donat consells per combatre l’onada de calor.

estiu frescFins al dia 30 de setembre es posa en marxa el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut, una iniciativa de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i CatSalut, del departament de Salut amb la col·laboració d’altres organismes de la Generalitat i les entitats municipalistes.

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en  les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d’ingressos no programats als hospitals.

Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central.

Hi ha símptomes que ens alerten de que s’està patint una onada de calor com, per exemple: febre molt alta, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua de coneixement. En cas de presentar aquests símptomes, s’ha de traslladar la persona afectada a algun lloc fresc (com podria ser qualsevol espai comunitari que disposi d’aire condicionat) , donar-li aigua, mullar-la i ventar-la, així com trucar al 061.

A continuació detallem unes normes per protegir-se del sol i de la calor:

A casa:

– Baixar les persianes quan toqui el sol
– Obrir les finestres durant la nit
– Romandre a les zones més fresques
– Refrescar l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

Al carrer:
– Evitar sortir de casa al migdia, quan fa més calor
-Portar roba lleugera, poc ajustada i gorra
-Mullar-se la cara i la roba
-Evitar trajectes en cotxe durant les hores de més calor
-Limitar l’activitat física intensa
-Visitar espais comunitaris que disposin d’ aire condicionat.

Alimentació:

– Beure molta aigua i sucs de fruita
– Dutxar-se freqüentment
-No prendre begudes alcohòliques
-Evitar menjar molt calent

 

En cas de presentar algun dels símptomes de L’ONADA DE CALOR, i estiguin al carrer, han d’anar a un indret fresc (casal de l’avi que està obert matí i tarda, i/o qualsevol altra edifici municipal o ambulatori si estan a prop). El pas següent es beure aigua, mullar-se, ventar-se i contactar urgentment amb els serveis sanitaris: contacti amb el 061 o vagi al Centre de Salut més proper; també li podran aconsellar al respecte al tel. de Sanitat Respon, 902 111 444.

+ informació portal Generealitat de Catalunya