98.0 fm En directe Signal
Home / Actualitat Sant Andreu Barca / CAS RDM: CRONOLOGIA D’UN TANCAMENT

CAS RDM: CRONOLOGIA D’UN TANCAMENT

Aquest mes de juny s’ha posat punt final a les negociacions pel tancament d’RDM a Castellbisbal

Comença l’any 2025, i ho fa amb dues males notícies. Dos tancaments al polígon industrial de Castellbisbal, que afecten Sant Andreu de la Barca. La direcció de l’empresa de cartó RDM anuncia als treballadors la seva intenció de tancar la fàbrica de Castellbisbal, que suposa l’acomiadament de 237 treballadors. Es tracta d’una planta que es dedica als envasos de cartó per a envasos alimentaris i productes farmacèutics. L’anunci se suma a un altre tancament a només 650 metres, el d’Eurohueco, empresa dedicada a la impressió que deixa al carrer 150 treballadors.

Els dos tancaments sumen en total 487 treballadors.

Uns treballadors que ho tenen clar: es tracta d’una operació d’especulació immobiliària amb els terrenys de les dues empreses. El Cas Eurohueco evoluciona de forma més ràpida i tanca la seva històrica planta d’impressions el 28 de febrer. Ho fa, en plena vaga general de tota la plantilla i amb uns treballadors que no accepten cap preacord i, per tant, el cas es judicialitza.

El cas d’RDM, s’estira més en el temps i té una evolució diferent que hem anat explicant a Ràdio Sant Andreu al llarg d’aquests sis mesos.

El 20 de gener, cinc dies més tard de l’anunci de tancament, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca es reuneix amb els treballadors per mostrar el suport del consistori a la plantilla afectada, molts d’ells són de la ciutat.

Reunió entre Ajuntament de Sant Andreu de la Barca i comitè d’empresa de RDM

Durant la trobada, l’alcalde, Marc Giribet expressa la seva preocupació i manifesta el suport del consistori per lluitar i evitar el tancament de la planta. Giribet ofereix tot el suport necessari per minimitzar l’impacte social i econòmic que aquest fet podria generar a la ciutat.

Uns dies més tard, el 31 de gener, els Ajuntaments de Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal es troben amb el Comitè d’Empresa d’EUROHUECO davant el seu tancament i també analitzen la situació d’RDM.

Els Ajuntaments de Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal es troben amb el Comitè d’Empresa d’EUROHUECO davant el seu tancament

El plenari municipal corresponent al mes de gener, reitera el suport als treballadors.

L’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca dona suport a través d’una declaració institucional a la plantilla de l’empresa RDM Group

El 20 de febrer, les dues plantilles es mobilitzen per denunciar les seves respectives situacions. I ho fan en dies de moltes negociacions i reunions.

Les empreses RDM i Eurohueco es mobilitzen per denunciar les seves respectives situacions de tancament

El 25 de febrer arriben novetats sobre el tancament d’RDM. Segons el comitè d’empresa la companyia italiana seurà a la taula de reindustrialització i això genera un bri d’esperança entre els treballadors.

Novetats sobre el tancament de RDM Group a Castellbisbal

 

El 28 de febrer, el Parlament de Catalunya aprova una moció que reclama la implicació del Govern en el cas Eurohueco i RDM.

En una moció presentada per Esquerra Republicana i que tira endavant, els republicans demanen al govern de la Generalitat la implicació de l’executiu i que el Parlament es posicioni en contra dels tancaments. Amb tot, la cambra catalana manifesta el seu suport als treballadors afectats.

El Parlament de Catalunya aprova una moció que reclama la implicació del Govern en els tancaments de les plantes industrials a Castellbisbal

Març comença amb una altra bona notícia per a la plantilla d’RDM: l’anunci de la taula de reindustrialització dona els seus fruits i 14 empreses es mostren interessades.

14 empreses es mostren interessades en la taula de reindustrialització de RDM Group

Maig és un mes calent davant la factoria. Els treballadors es concentren força dies per protestar pel tancament i mostren el seu rebuig a la situació quan entra el comitè negociador de l’empresa.

Des del Comitè d’Empresa denuncien que la companyia italiana no estaria fent els passos adequats per protegir els treballadors.

Denuncien que la direcció ha decidit tirar pel dret i ha començat el període de consultes per negociar els acomiadaments, sense ni tan sols haver-ho parlat amb ells, ni haver donat una oportunitat a la taula de reindustrialització, que comptava amb l’interès de més d’una desena d’empreses. Aquest moviment de l’empresa italiana, genera més crispació i malestar.

En una entrevista a Ràdio Sant Andreu, Pedro Aguilera, el president del Comitè d’empresa de RDM Group explica que aquest gest complica molt les negociacions i confirma l’interès per part de la companyia de vendre els terrenys.

Mobilització davant la planta de RDM a Castellbisbal per protestar contra el seu tancament i per no apostar per la taula de reindustrialització

Després de dies de negociacions i molta tensió, la tarda del 27 de maig, la plantilla es reuneix al Teatre Núria Espert, en una de les assemblees més importants que es fan.

Reunió de la plantilla d’RDM al Teatre Núria Espert davant el tancament de la planta a Castellbisbal

Els treballadors i treballadores s’hi troben per decidir les pròximes accions a seguir. El malestar creix entre els treballadors, que se senten abandonats I no descarten organitzar caminades fins a l’Ajuntament o fins i tot talls de carretera.

JUNY: comença el desenllaç que podria haver acabat als tribunals..

Mentrestant, el 6 de juny arriba l’esperada primera taula de reindustrialització, però el comitè denuncia que ho fa tard i malament. Malgrat això, en fan una valoració positiva.

Valoració positiva de la primera reunió de la taula de reindustrialització d’RDM

El dia 10 de juny: RDM porta la seva protesta al centre de Sant Andreu de la Barca en una setmana clau en les negociacions.

Una marxa lenta recorre la distància que va des de la planta a Castellbisbal fins a les portes de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca. Allà el president del comitè d’empresa, Pedro Aguilera, dirigeix unes paraules als manifestants i els seus companys, on els anima a continuar negociant amb l’empresa i a mantenir el pols amb la direcció de l’empresa per aconseguir el màxim d’indemnitzacions possible.

RDM porta la seva protesta al centre de Sant Andreu de la Barca en una setmana clau

Aquella mateixa setmana es reuneixen diverses vegades amb el Departament de Treball i la comissió negociadora i fins i tot, porten la protesta a la plaça Sant Jaume de Barcelona. A finals de juny sembla que la cosa es complica i tot apunta als tribunals. El 20 de juny els treballadors rebutgen el que l’empresa els ofereix en una assemblea a Pallejà, perquè consideren que les indemnitzacions que planteja RDM, no són suficients. Però aleshores, tot es precipita i arriba el desenllaç.

Arriba el desenllaç: dies decisius pel tancament d’RDM a Castellbisbal

La reunió prevista amb Treball per dilluns 30 de juny, s’avança al 26 de juny i aquesta trobada dona els seus fruits. Uns fruits que es voten en assemblea divendres 27 de juny. Finalment, decideixen acceptar l’acord i posar punt final a mesos de negociacions pel tancament de la fàbrica a Castellbisbal. Reunits en assemblea els treballadors acorden acceptar el que els ofereix l’empresa amb 144 vots a favor, 43 en contra i 4 abstencions.

Llum verda a l’acord entre RDM i els treballadors que posa punt final a mesos de negociacions pel tancament de la fàbrica a Castellbisbal

 

Amb tot, es tanquen sis mesos de negociacions i, amb elles, es posa punt final a l’activitat de planta d’RDM a Castellbisbal, amb l’acomiadament dels seus 237 treballadors, molts dels quals veïns de Sant Andreu de la Barca. Aguilera ha denunciat que, per a molts d’ells, s’han truncat projectes de vida.