El primer semestre del 2025 ha estat, meteorològicament parlant, intens i destacable a Sant Andreu de la Barca. Amb un increment significatiu de les precipitacions i unes temperatures inusualment altes, el balanç de la primera meitat de l’any dibuixa un escenari clarament afectat pel canvi climàtic. Així ho confirma Carlos Lara, meteoròleg i responsable de Meteosab a Ràdio Sant Andreu, que fa més de 15 anys que recull dades locals.
Un semestre “moderadament plujós”
Entre gener i juny s’han acumulat 345,2 mm de precipitació, un 29% més del que és habitual en aquest període (267,2 mm de mitjana). Aquest excés de pluges permet qualificar el semestre com a moderadament plujós.
Els mesos més humits han estat:
-
Març: 149,4 mm (el més plujós)
-
Maig: 114,4 mm
-
Febrer: 47 mm
En canvi, juny ha estat extremadament sec, amb tan sols 0,4 mm registrats. Gener i abril també han quedat per sota de la mitjana habitual.
Pel que fa als dies de precipitació, se n’han registrat 50, però només 34 superen el llindar d’1 mm, que es considera precipitació apreciable. El 5 de maig va ser el dia més plujós, amb 50,4 mm caiguts en 24 hores.
Escalfament clarament perceptible
El que realment ha encès les alarmes és l’evolució de les temperatures. La temperatura mitjana del primer semestre del 2025 ha estat de 16,2 °C, quan la mitjana històrica (2010-2014) se situava en 14,91 °C. Aquest increment de 1,29 °C és “molt significatiu” segons Lara, que recorda que qualsevol desviació superior al mig grau ja és perceptible per la població.
Només el mes de març ha tingut una mitjana lleugerament per sota del normal (−0,2 °C). Tots els altres mesos han estat més càlids, i juny ha estat el gran protagonista: amb una anomalia de +4,18 °C, s’ha situat com el sisè mes més càlid de tota la sèrie de dades, superat només per juliols i agostos dels últims anys. Lara destaca que els rècords de calor més importants s’han registrat gairebé tots entre 2022 i 2025, un indici clar del canvi climàtic.
23 nits tropicals… abans de començar l’estiu astronòmic
El nombre de nits tropicals (mínima igual o superior a 20 °C) també ha estat sorprenentment elevat: 23 nits entre gener i juny, majoritàriament concentrades al juny. A més, la primera nit tropical de l’any es va donar el 2 de juny, la més primerenca des que es tenen registres, superant l’anterior rècord de l’any 2012 (6 de juny).
La temperatura màxima d’aquest semestre es va registrar el 24 de juny, amb 38,2 °C, mentre que la mínima més baixa va ser de −0,5 °C el 15 de gener, amb només dues glaçades registrades.
També destaca el nombre de dies amb temperatures superiors a 30 °C, que ja suma 26 en només sis mesos. Una dada que, habitualment, es registraria més avançat l’estiu.
El vent: l’etern secundari
Com és habitual, el vent no ha estat protagonista, tot i un episodi destacable: el 27 de gener es van registrar ràfegues de fins a 63 km/h, una velocitat poc habitual per un mes normalment anticiclònic.
15 anys de dades locals
Carlos Lara celebra enguany 15 anys recopilant dades meteorològiques a Sant Andreu de la Barca, una tasca que ha permès construir una base comparativa sòlida i rellevant per interpretar les tendències climàtiques locals. Tot i no arribar encara als 30 anys que marquen una “sèrie climàtica completa”, Lara assegura que les tendències actuals són ja prou clares: l’escalfament global és evident i sostingut.
“Cada vegada que parlem de rècords, els últims anys hi són sempre presents: 2022, 2023, 2024, 2025… I això ja no és una anècdota. És una tendència”, conclou amb preocupació.